Петък, 29 Май 2020

Петък, 04 Октомври 2019 10:19

Еврокомисар по миграцията: Има „спешна нужда“ да бъдат спрени нелегалните мигранти, идващи от Турция

Агенцията на ООН за миграцията обяви по-рано, че от Турция към Гърция са дошли повече от 10 хил. сирийски и афганистански семейства през месец септември

Европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос заяви на конференцията в Анкара, проведена заедно министрите на вътрешните работи на Турция и Германия, Хорст Зеехофер и Сюлейман Сойлу, че има „спешна нужда“ да бъдат спрени нелегалните мигранти, идващи от Турция, съобщава „Фокус“, позовавайки се на AFP.

„Нелегалните пристигания в Гърция през последните няколко седмици и месеци са се увеличили“, заяви той. Има спешна нужда да бъде подсилено спирането и засичането на нелегалните мигранти от Турция, категоричен е Аврамопулос.

Агенцията на ООН за миграцията обяви по-рано, че от Турция към Гърция са дошли повече от 10 хил. сирийски и афганистански семейства през месец септември.

Турският министър Сойлу призова Европейския съюз да сподели тежестта по миграцията, тъй като Анкара се опасява от нов прилив на бежанци от сирийската провинция Идлиб, близо до границата ѝ. Турция е „изпълнила своите задължения“ според споразумението от 2016 г., смята Сойлу.

Той добави и че конфликтът в сирийската провинция Идлиб може да предизвика нова бежанска вълна към Турция, която вече е приела над 3 млн. мигранти.

Аврамопулос заяви, че оценява свършената работа от страна на Анкара, особено като се има предвид, че миграционният натиск върху Турция продължава.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

„Нашата съвместна визита е доказателство за продължаващото сътрудничество с Турция във връзка с овладяването на миграцията заедно, като партньори“, заяви още той.

Хорст Зеехофер от своя страна каза, че Европа е готова да помогне на Турция.

„По какъвто и начин да можем да допринесем, готови сме да го направим“, заяви той.

Посещението идва, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши миналия месец да "отвори вратите", за да позволи на сирийските бежанци да напуснат Турция към западните страни, ако плановете със САЩ за създаване на зона за сигурност за преселването им в Северна Сирия не се осъществят.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар