Неделя, 31 Май 2020

Четвъртък, 10 Октомври 2019 12:44

Съдиите, пуснали убиеца Полфрийман, искат незабавно изпълнение на условното му освобождаване

Калпакчиев – основен протестиращ срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор, опорочава и конкурса за избор на магистрати за окръжните съдилища – ще оценява кандидатите заедно с жена си и колежката си по делото Полфрийман

Тричленният състав на САС с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, пуснали предсрочно убиеца Полфрийман, искат незабавно изпълнение на условното му освобождаване. Това става ясно от тяхно Становище, публикувано на сайта на съда. " Постановеният на 19 септември тази година съдебен акт, с който за Джок Полфрийман е определено предсрочно условно освобождаване, е влязъл в сила и подлежи на незабавно изпълнение. Инициираната с искането на главния прокурор процедура за възобновяване на делото не променя този факт", се посочват съдиите в становището.

Те допълват, че всякакви спекулации по повод изпълнението на предсрочното освобождаване, в това число и отнесените до бъдещото произнасяне на ВКС по искането за възобновяване, не са в съответствие с установения правов ред.

"Ако са налице други основания за задържането на чуждия гражданин, различни от тези по делото, то следва да се изтъкват именно те, а не предстоящото произнасяне на върховната съдебна инстанция“, посочват тримата съдии, освободили Полфрийман и се позовават на своя "неотменим дълг" да информират обществото, както и на това, че „в правовата държава актовете на съда, подлежащи на изпълнение, безусловно следва да се зачитат“.

Съдебният състав допълва още, че на този етап никой от членовете му не разполага с възможност да коментира огласените различни твърдения за пристрастност, защото е налице дело пред ВКС, където трябва да се реши дали делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман да бъде възобновено.

В същото време именно тези съдии ще участват в конкурса за избор на магистрати за окръжните съдилища. Калин Калпакчиев – яростен противник на избора на Иван Гешев за главен прокурор, заедно със съпругата си Елизабет Петрова-Калпакчиева и колежката си Весислава Иванова, с която освободиха Джок Полфрийман, са сред членовете на конкурсните комисии, които ще оценяват кои магистрати могат да бъдат повишени в окръжните съдилища. Това се разбира от публикуваните на интернет-страницата на Висшия съдебен съвет (ВСС) поименни състави на комисиите. Весислава Иванова е и в ръководството на оглавявания от Калпакчиев Съюз на съдиите.

Съюзът на съдиите протестира срещу „кадруването на маса“ и иска осветяване на избора на Иван Гешев, но секретарят на НПО-то Весислава Иванова обсъжда редовно с Христо Иванов стратегията за овладяване на съдебната власт.

По принцип изборът на тези комисии е  чрез „случаен подбор“. Обезпокояващо обаче е, че „случайният подбор“ събира съпрузи и колеги по дело, което е скандализирало обществото и по което главният прокурор Сотир Цацаров иска възобновяване на производството за условното предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман и връщането му в затвора.

Калин Калпакчиев и Весислава Иванова са членове на комисията, която ще определи 13-те наказателни съдии, които следва да бъдат повишени от районно в окръжно ниво. Подадените заявления за участие в конкретната процедура са 168. Изборът на Калпакчиев и Иванова става в контекста на силно негативния обществен отзвук от решението им да пуснат предсрочно австралиеца, както и на фона на данните за наличието на свързаности между двамата членове на съдебния състав и убиеца.

Макар на пръв поглед всичко да е плод на "случайност", присъствието на представители на настоящото и предходното ръководства на ССБ може да постави под съмнение обективността на решенията на комисията, особено сред тези участващи в конкурса съдии, които не членуват в конкретната съсловна организация.

При Калпакчиев има и още два проблемни момента – той ще оценява кандидати за окръжно ниво, при положение, че никога не е правораздавал на такова, пише специализираният сайт „Правен свят“.

Председателят на ССБ е сред малцината магистрати у нас, които "прескачат" едно ниво при кариерното си израстване – от магистрат в Софийския районен съд (СРС) Калпакчиев директно влиза в Апелативен съд – София. Това се е случило след дълго лобиране в полза на Калпакчиев, призна преди дни бившият главен прокурор Никола Филчев.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Наред с това Калпакчиев едва от две години отново е част от Софийския апелативен съд (САС), тъй като преди това в продължение на пет години беше член на предходния състав на ВСС и не е участвал пряко в правораздавателната дейност. Законовото изискване към кандидатите за повишаване е да имат уседналост на последната заемана длъжност в съответния орган на съдебната власт минимум 3 години, за да са достатъчно добре запознати с работата на определеното ниво и практически да са преминали през повече казуси с фактическа и правна сложност. Подобно изискване към членовете на комисиите, които ги оценяват, очевидно липсва.

Разбира се, във всеки момент Калпакчиев може да си направи отвод и да бъде заместен от друг магистрат, но вместо това той е флагман на протестърите срещу Иван Гешев.

За двойния стандарт в морала на съдията говори и куриозът, че неговата съпруга – съдия Елизабет Петрова, също е част от комисиите за повишаване на магистрати. Макар и не за наказателните съдии, а на тази, която ще оценява желаещите да станат граждански съдии в окръжните съдилища. Съпругата на председателя на ССБ е член на съсловната организация и също е съдия в Апелативния съд в столицата, а комисията ще определя 8 граждански съдии, които ще правораздават в Софийския градски съд.

Множеството съвпадения в един напълно рутинен конкурс показват наличието на тежки обвързаности в съдебната власт, които често са причина и за порочните кадрови решения, а оттам и за срива на доверието в правосъдието. Въпреки това именно Съюзът на съдиите, председателстван от Калин Калпакчиев, е единственият опонент от правораздавателната система срещу номинацията и предстоящия избор на Иван Гешев за главен прокурор, а идейните им съмишленици от партията на Христо Иванов организират на 23 октомври поредния протест, на който ще говорят за прозрачност в прокуратурата.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар