Събота, 04 Април 2020

Четвъртък, 10 Октомври 2019 15:20

Рим изпраща отпадъците си в България

Италианската столица е започнала преговори с България да поеме част от римските отпадъци

Рим ще изпраща отпадъците си в България. Италианската столица, която от няколко години се задръства от боклук заради недостатъчен капацитет за обработката му, е започнала преговори с България да поеме част от римските отпадъци.

Близо 800 тона боклук на ден остават необработени и се изнасят към страни, които да ги поемат за обработка.

За последните две години Римската община похарчи 14 милиона евро за прехвърляне на отпадъците към Австрия. Боклукът на града поема и Португалия.

Римската управа е започнала преговори за едногодишен износ на отпадъци за обработка с България за една година от 1-ви януари 2020 година, след като не е успяла да се договори с Дания и Швеция.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Според информации в италианската преса, обаче, римският боклук идва у нас преди обявените днес преговори. В началото на август в. „Кориере дела сера“ обяви в заглавие: „Рим изпраща отпадъците си в България, но в бъдеще те ще заминават и за Германия“. Авторитетният всекидневник посочва, че влакови композиции със стотици тонове мръсотии на италианската столица тръгват няколко пъти в седмицата към Балканите.

Преди два месеца започнаха проверките в ТЕЦ-овете на Христо Ковачки, именно заради нерегламентирано изгаряне на иналиански боклук. От друга страна и в Италия тече разследване за незаконен трафик на отпадъци, след като стана ясно, че Серджо Гозза доставя чрез фирмата Ecoexport S.r.L. боклука, който се изгаря в ТЕЦ-овете, свързвани с енергийния бос Христо Ковачки. Гозза отдавна доставя боклук за изгаряне в България, където няма проблеми и институциите си затварят очите, пишат италиански медии. От 2010 г. до 2017 г. вносът на отпадъци в България се е увеличил близо пет пъти.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар