Вторник, 14 Юли 2020

Понеделник, 14 Октомври 2019 12:52

Иван Гешев наистина е неудобен

Ако не се подсигури със „свой“ обвинител №1, подсъдимият Прокопиев ще трябва пак да играе сценария „поръчан съм“

Какъв трябва да е главният прокурор според закона, се пита в заглавие на публикация изданието на подсъдимия Иво Прокопиев. Един от най-големите грантови противници на избора на Иван Гешев за главен прокурор поставя няколко условия, с уговорката, че само сериозен анализ на законовите изисквания за този пост ще покаже трябва ли ни такъв кандидат като Иван Гешев.

Явно на „капиталци“ им е убегнало, че представители на научната и академична общност от правото вече правиха такива анализи както на кандидата Иван Гешев. За отбелязване е, че и двете комисии към Прокурорската комисия на Висшия съдебен съвет - по атестациите и конкурсите и по професионална етика дадоха изцяло положителни становища за единствения кандидат за главен прокурор. Според тях той притежава необходимите за този пост професионални и нравствени качества.

Но според грантовите протестъри от съдийските среди, двата доклада били лишени от аналитичност и конкретика. Т.е. научната общност и членовете на комисиите са, видите ли, лишени от конкретика и затова „капиталци“ само могат да ни я кажат.

Защо, обаче, ако държат толкова много не конкретиката, не я приложат и спрямо издателя на протестиращата им трибуна? Да не забравяме, че Иво Прокопиев е подсъдим, т.е. не му е без значение кой ще бъде следващият главен прокурор.

Към момента издателят на „Капитал“ е подсъдим по случая с продадените акции на „ЕВН“ и обвиняем за укриване на концесионни такси и пране на пари, по което предстои съвсем скоро също да бъде предаден на съд. Естествено, че е важно кой ще е държавният обвинител!

Прокопиев не за първи път е в такава ситуация. Все още има помнещи опита му за бягство в Сингапур през 2010 – 2013 г., когато се изкара жертва на бъдещ опит за убийство, за да се измъкне от дългове за стотици милиони. В очакване сме и сега да направи подобен ход, тъй като, въпреки че е обвиняем, той няма забрана за ненапускане на страната.

Публикация на „Монитор“ също потвърждава, че подсъдимият олигарх е подал и сега сигнал, че е застрашен, както и през 2010 г., когато пусна слуха, че е поръчан за отстрел не от кого да е, а от настоящия си партньор – банкера беглец Цветан Василев. Официално такъв сигнал няма, но цялата медийна политика на изданията на Прокопиев и поведението на партийните и граждански организации, които гравитират около него, упорито облъчват аудиторията, че някаква огромна мафия на лошите в прокуратурата иска да навреди на добрия подсъдим олигарх.

По детски наивно би било, ако не виждаме пряката заинтересованост на кръга около капиталци за бъдещият главен прокурор. И вместо да ровят в битието на единствената кандидатура, може би е редно да се замислят за законността на своето битие. Или може би докато обръща капитала си в сингапурски долари Прокопиев ни пуска по пистата да търсим кусурите не у когото трябва?

снимка: Правен свят

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар