Четвъртък, 28 Май 2020

Сряда, 23 Октомври 2019 18:04

Защо пак отивам на избори?

Д-р Иван Янев, водач на листата за общински съветници на Столична община

Кандидатирам се за общински съветник в Столичния общински съвет на изборите, които ще се проведат на 27 Октомври. Водач съм на листата за общински съветници на Движение 21 и мой приоритет остава достъпната градска среда - така, както и преди 4 години.

През този мандат, макар че бях извън СОС, продължих да отстоявам правото на всеки човек за достъпна и справедлива градска среда.

Не можем да си позволим да се откажем от действие и да чакаме. А какво да чакаме? Потресаваща е ситуацията с достъпността в столицата - и не защото няма пари, пари има, Европа и държавата дават, но харченето е, меко казано, безумно и враждебно спрямо гражданите. Но вероятно не е такова спрямо фирмите изпълнители, които прибират десетки и стотици милиони за калпаво изпълнение, включително и за достъпността.

Ако не ми вярвате, отидете до "Солунска", емблемата на некадърността в достъпността. Разходете се по "Графа", "Витошка" или "Московска". Мога да посоча безброй още улици. Принципът е един, залага се достъпна градска среда, защото това е цивилизационно поведение, но се залага само за да се вземат парите. Иначе се лепят някакви водещи плочки по безумен начин! „Ами, добре - ще кажете - винаги сме били без плочки, какво толкова?“ Нищо, разбира се, нищо, само дето продължаваме да увеличаваме дистанцията спрямо цивилизованите държави. И не, че те толкова напредват, просто ние се връщаме назад.

Опитайте се да пресечете, като си служите с озвучителната уредба на светофарите. Да, същите тези светофари, които огласят българската столица като коледна украса целогодишно. Те не само, че не помагат на незрящите хора, за да пресичат на кръстовищата, те са опасни за тях, защото звукът идва отнякъде и никой незрящ не може да предвиди за коя улица дрънчи алармата. Вероятно трябва някой да бъде убит... Самият аз бях спасен от будни граждани веднъж, когато пресичах "Алабин", а един трамвай тихичко си вървеше.

На тези, които ще попитат: "Че какво толкова ще направиш, даже и да влезеш в Софийски общински съвет?" Отговарям веднага: Ще продължа делото, на което съм се посветил! Ще поставям на вниманието - но вече не само пред медиите, в интернет и като обикновен гражданин, абсурдите в достъпността, а от трибуната на Столичния общински съвет. А там, от тази трибуна, когато се поставят въпросите, отговорните факторите, отговорни за същите тези абсурди, ще са длъжни, пак от същата тази трибуна да ми отговорят. С други думи, моята политика ще бъде политика на изискване, постоянни парещи въпроси и показвания на безумията в достъпността. Моят екип ще са всички хора, които ме информират за самодейността в достъпността, за „отбиването на номера“ при ремонтите и строежите. Ще настоявам при закупуване на транспортни средства за обществения транспорт да се съобразява всичко, което затруднява хората с увреждания, възрастните хора и майките с детски колички, да се придвижват свободно и най-важното, безопасно.

Достъпността е моят основен приоритет, защото без достъпност човек няма как да ходи на работа, няма как да изкарва хляба си, няма как да се развива и още, и още... Зная, че апатията е плъзнала между нас хората. Зная, че лъжите са ни дошли до гуша. Но също зная, че ако седим примиренчески, няма как да се подобри ситуацията в достъпността на средата ни - изключено е!

От няколко години съм представител на Регионалната организация в София при Съюза на слепите в България, по въпросите на достъпността в Столична община. Бях и в работната група за изработване на Стратегия за достъпност в столицата. Вероятно сме единственият град, който има такъв документ. Много усилия хвърлих за създаването на тази стратегия, за да разбера, че непосредствено преди влизането й за гласуване в СОС, най-важните постановки са изхвърлени от нея. И така, имаме си стратегия за достъпността в София, но документ сега е мъртвороден и дълбоко ненужен. Ще продължа да се боря от първо лице!

Като активист през тези години имам спечелено дело в Комисията за защита от дискриминация, за липсата на адекватна достъпност в метрото. Благодарение на този успех, след три години ръководството на метрото осъзна, че на метростанция "Младост 1", там където се разделят двете линии, трябва да има гласово съобщение, за пристигащият влак и в коя посока се движи!

Инициирах създаването на Меморандум за достъпност, който със съмишленици оповестихме на 7 януари 2016 г. Инициирах на 14 април 2016 г. Столичният общински съвет да приеме Декларация за достъпност - но какво от това? Множество писма съм писал до Столична община - но какво от това? Не помня броя на пресконференциите, на които съм излагал абсурдите в достъпността - и какво от това? Колко часове съм пропилял по срещи с всякакви кметове, архитекти, инженери, директори, експерти от Столична община - и какво от това?

Ето защо отново отивам на избори!

Разчитам на подкрепата на всеки един човек, който иска да има политика за достъпност, да бъдат спрени безумията с достъпността в София, да се поставят въпросите за решаване в СОС и да най-вече – да бъдат решавани!

След 27 октомври, ако получа доверието на столичани, ще се заемам незабавно с радикална промяна на сигнализацията за незрящи на светофарните уредби, с премахване на онези винкели, релсите от стълбищата от входовете на метрото, които са безумно опасни, с премахване на морално остарелите улични телефонни установки, които представляват потресаваща пречка за придвижване и опасност за гражданите, особено за тези с нарушено зрение, с уеднаквяването със само един тип на водещи плочки и един тип за плочки за внимание, при ремонта или изграждането на всеки обект, с активирането и с достатъчна сила на всички гласови информационни системи в градския транспорт, с въвеждане на оценка за достъпността в София, с радикален ремонт на Стратегията за достъпност, за да се превърне в работещ инструмент.

И ако в партията ми, в Движение 21 получих доверие да бъда водач на листата за общински съветници, то от всеки един съвестен и буден гражданин, живеещ в София, зависи да стана общински съветник и заедно да отвоюваме правото си на достъпна, справедлива и адекватна градска среда.

Д-р Иван Янев

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар