Неделя, 20 Септември 2020

Петък, 25 Октомври 2019 07:36

Eрдоган: Вратите за бежанци към Европа ще бъдат отворени, когато настъпи подходящото време

Турция е решена да осигури условията за доброволно връщане на 2 млн. души в Северна Сирия и подчерта, че единственото решение на ситуацията в страната е чрез съставяне на нова конституция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в реч вчера следобед отново заплаши, че Турция ще отвори вратите си за бежанците, „когато настъпи подходящото време“. В телевизионно интервю вечерта пък турският лидер потвърди предстоящата с американския президент Доналд Тръмп среща на 13 ноември, на която ще бъдат обсъждани двустранните отношения. 

В телевизионно интервю турският президент поиска Съединените щати да предат на Турция командира на кюрдските Сили за защита на народа Мазлум Кобани (Ферхат Абди Шахин) и отново разкритикува лидерите на Германия, Съединените щати и Франция за контактите им с организации, които Анкара смята за терористични. Той подчерта, че Турция воюва срещу терористи, а не срещу кюрдите като цяло.

По-рано вчера в Анкара Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е издигнал идеята за създаване на зона за сигурност в Сирия на срещата на Г-20 в Турция през 2015 г. и че преди Европарламентът вчера да призове за зона, забранена за полети, Анкара е настоявала за това. Ердоган коментира:

"Краят на Европейския съюз ще настъпи поради тази липса на честност и двуличие. Когато кажа, че ще отворим вратите си, те се паникьосват. Не се паникьосвайте. Когато дойде подходящият момент, тогава вратите ще се отворят. Да ви видим. Имате пари, силни сте, обаче като през морето към Гърция отидат 100-200 души, обаждат ми се по телефона и казват „100 души отидоха на островите“. Тук има 4 милиона. 4 милиона! А за това глас не се чува."

Winbet - победата е емоция! (18+)

Турският държавен глава беше категоричен, че Анкара не се нуждае от ничие разрешение при борбата с тероризма и ще продължи борбата си с тероризма както тя знае. Той обясни, че преди да предприеме стъпките си, Турция е информирала ООН, Иран, Русия и Съединените щати.

Реджеп Тайип Ердоган за пореден път посочи, че Турция е решена да осигури условията за доброволно връщане на 2 млн. души в Северна Сирия и подчерта, че единственото решение на ситуацията в страната е чрез съставяне на нова конституция.

Междувременно 4 от петте парламентарно представени партии в турския Меджлис (без прокюрдската Демократична партия на народите) приеха документ, осъждащ резолюцията на Европарламента по отношение на турската военна операция в Сирия. В декларацията на Европейския парламент операцията е окачествена като нарушаваща международното право и подкопаваща стабилността на целия регион.

източник: БНР

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар