Понеделник, 10 Август 2020

Понеделник, 18 Ноември 2019 16:53

Русия предаде на Украйна трите кораба, задържани в Керченския проток

От руското външно министерство отбелязват, че Русия възнамерява рязко да потушава всякакви провокации на своите граници, за да гарантира безопасността на корабоплаването

Русия предаде на Украйна трите кораба от ВМС на страната, задържани в Керченския проток през ноември миналата година.

Това обявиха от външнополитическото ведомство в Москва, предава TACC, цитирана от Агенция "Фокус".

От министерството отбелязват, че Русия възнамерява рязко да потушава всякакви провокации на своите граници, за да гарантира безопасността на корабоплаването.

По-рано източник от органите на реда съобщи, че процесът по предаването на плавателните съдове на Украйна е в ход.

„Той [трансферът] преминава според постигнатите споразумения. Извършва се на 30 км от нос Такил и ще отнеме приблизително няколко часа", отбелязва източникът.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Киев настояваше за връщането им като жест на добра воля от страна на Москва преди четиристранната среща на върха за Източна Украйна следващия месец в Париж.

Още вчера започна изтеглянето на буксир на корабите от пристанището в Керч към мястото, където предстои да бъдат предаде на украинската страна.

Буксирът „Яни Капу“ и артилерийските катери „Никопол“ и „Бердянск“ бяха задържани на 25 ноември миналата година в района на Керченския проток.

При задържането руската брегова охрана откри огън и рани трима от намиращите се на борда на корабите 24-ма украински моряци. Те бяха обвинени в незаконно преминаване на руската държавната граница. През септември бяха освободени в рамките на договорен между Русия и Украйна обмен на задържани лица.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар