Събота, 18 Януари 2020
Петък, 06 Декември 2019 10:54

Даваме 2 милиона евро за два военни кораба от Нидерландия

Парламентът ратифицира международния договор за нуждите на военноморските ни сили

 

Народното събрание ратифицира договора с Кралство Нидерландия за доставка на два кораба (минни ловци) за нуждите на военноморските ни сили. Договорът е на стойност 1,996 млн. евро. без ДДС, предаде БТА.

По време на разискванията Кольо Милев от "БСП за България" заяви, че групата ще подкрепи договора, тъй като нашите военноморски сили имат нужда от придобиването им. "Цената не е голяма, корабите не са нови, но след тяхното възстановяване и осигуряването на нашите ремонтни органи и на военните формирования за подготовка и поддръжка, това е положително и ние ще го подкрепим", каза депутатът.

Пламен Манушев от ГЕРБ отбеляза, че корабите са изключително добри. Той посочи, че военноморските ни сили имат нужда от подмяна и на противоминните си сили, тъй като тези, с които разполага, са съветско производство. По думите му те вече са на привършване на жизнения си цикъл. Манушев каза още, че придобиването е важно с оглед чистотата на водните пътища в Черно море. Според Манушев с покупката на двата кораба ще бъде възстановен един от дивизионите ни. "С три минни ловци и три редови миночистача - ще бъдат напълно възстановени способностите за борба с минната опасност", отбеляза депутатът.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Николай Цонков от "БСП за България" посочи, че това е добре за флота, защото е начин да мотивираме Българската армия. В крайна сметка ще повишат отбранителните способности на Българската армия, отбеляза той.

Също така парламентът ратифицира международен договор за лицензи и техническа поддръжка на системата за конструктивни симулации JCATS (Joint Conflict & Tactical Simulation), включващи лицензи за операционна система "Linux", версия Red Hat Enterprise Linux (RHEL) и обучение за усвояване на новото оборудване".

Системата е изградена още 2005 г. в Националния военен учебен комплекс "Чаралица" и договорът е в посока на бъдещото й усъвършенстване, посочи Кольо Милев от левицата. Надграждането на системата JCATS е изключително полезно за подготовката на нашите подразделения и на отделните ни войници, тя се използва и за търсене и спасяване по море, обясни Пламен Манушев (ГЕРБ), съобщава Дир.бг.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 06 Декември 2019 10:54
  Русия предаде на Украйна трите кораба, задържани в Керченския проток

  От руското външно министерство отбелязват, че Русия възнамерява рязко да потушава всякакви провокации на своите граници, за да гарантира безопасността на корабоплаването

  Русия предаде на Украйна трите кораба от ВМС на страната, задържани в Керченския проток през ноември миналата година.

 • Петък, 06 Декември 2019 10:54
  Красимир Каракачанов: Нашата амбиция е да модернизираме армията

  Нашата амбиция е да модернизираме армията, не само със самолетите, за които се говори толкова активно, но и до края на годината се надявам, че ще сключим и договора за двата нови кораби за флота.

 • Петък, 06 Декември 2019 10:54
  Венеция протестира: Големите кораби вън от лагуната

  Влизането на големи кораби във Венецианската лагуна е забранено още от 2012 г. след преобръщането на круизния лайнер "Коста Конкордия", при което загинаха 32 души. Тя обаче така и не се спазва поради липса на алтернатива

Оставете коментар