Събота, 11 Юли 2020

Сряда, 11 Декември 2019 10:15

Говорител на Виктор Орбан определи политиците от ЕС като „оркестър на Сорос“

Der Spiegel уточнява, че до скандала се е стигнало, след като Ковач е публикувал съобщения в „Туитър“

Говорител на министър-председателя на Унгария Виктор Орбан определи политиците от Европейския съюз като „оркестър на Сорос“. Финландия, която е ротационен председател на Съвета на ЕС, определи действията на Золтан Ковач като „възмутителен, антисемитски акт“, отбелязва германското издание Der Spiegel, цитирано от агенция "Фокус".

От редакцията уточняват, че до скандала се е стигнало, след като Ковач е публикувал съобщения в социалната мрежа „Туитър“ в рамките на неформална среща на страните от Общността. В резултат няколко делегации са се оплакали на Финландия като председателстваща ЕС. На свой ред от Хелзинки са изпратили жалба до Будапеща и са поискали писмено становище за „инцидента“.

За какво става въпрос в съобщенията на Ковач? Първото от тях е публикувано непосредствено преди началото на заседанието. Под снимка на сградата, в която се е провеждало събитието, говорителят на Орбан е добавил текст: „Оркестърът на Сорос е на път на излезе на сцената“. След втори туит, в който Ковач обвинява министрите от ЕС, че въвличат Общността в „тяхната идеологически водена политическа борба“.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

„Това е възмутително", заяви финландският министър по европейските въпроси Тити Тупурайнен по отношение на съобщенията на Ковач. „Всеки антисемитски акт трябва да бъде осъден по възможно най-остър начин", каза Тупурайнен. Нарушаването на поверителността на срещата също според него е „сериозен въпрос".

Така изслушването на ЕС за ограничаване на върховенството на закона в Унгария завърши със скандал. Унгарският министър на правосъдието Джудит Варга заговори за „лов на вещици“ поради продължаващите наказателни производства на Брюксел срещу Будапеща.

Дясното консервативно правителство в Унгария от години е обвинявано в подкопаване на основните ценности на ЕС като свободата на печата и правата на бежанците и малцинствата. В допълнение към редица случаи на нарушение, Будапеща е изправена пред наказателно производство, което може да доведе до отнемане на правото й на глас на равнище ЕС.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 11 Декември 2019 10:15
  Ердоган призова за уважение, светът осъди Турция

  ЕС съжалява за смяната на статута на „Света София“

 • Сряда, 11 Декември 2019 10:15
  ЕС отлага решението си за отваряне на границите, руските туроператори отменят екскурзиите

  Daily Mail: ЕС рискува да разгневи Тръмп с решението да не отваря границите си за американските граждани

   

 • Сряда, 11 Декември 2019 10:15
  71% от българите одобряват членството в ЕС, 60% - в НАТО

  От началото на годината - без промени в одобрението на ЕС и ръст на одобрението за членството ни в НАТО. Така обобщават от "Екзакта рисърч груп" данните от национално представително проучване, проведено в периода 6-13 юни, в което на квотен принцип "лице в лице" са интервюирани 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда в 89 населени места на страната.

  През последните месеци българите не крият своята повишена тревожност и потребността си от повече сигурност. Принадлежността ни към ЕС, обаче, не се проблематизира в масовите оценки от началото на пандемията. Това не означава, че сънародниците ни са безкритични или пък, че не виждат проблеми в еврообщността. По-скоро е вярно това, че позитивните нагласи се запазват и заради очакванията за подкрепа от ЕС, коментират анализаторите.

  Според данните 71 на сто от анкетираните от средата на юни заявяват, че одобряват членството на страната ни в Европейския съюз, а 19 на сто не го одобряват. От края на 2019 г. досега не регистрираме съществена промяна в обществените нагласи към еврочленството ни. 96 процента от избирателите на ГЕРБ одобряват членството на България в ЕС, а подкрепа за еврочленството декларират 49 на сто от избирателите на БСП. Сред привържениците на останалите партии одобрението за членството на България в ЕС е по-висок дял от регистрирания сред електората на социалистите. В София, където информираността на населението за предприетото от ЕС е по-висока, се регистрира критичност към Брюксел над средната за страната.

  От края на миналата година досега с 4 процента нараства делът на българите, които одобряват членството на страната ни в НАТО. В средата на юни членството ни в НАТО е одобрявано от 60 процента, а 25 на сто не го одобряват. Подобно на отношението към ЕС, най-слабо одобрение се констатира сред избирателите на БСП - едва една трета одобряват членството ни в НАТО.

  През последната година от "Екзакта" регистрира известна промяна в нагласите на привържениците на Обединените патриоти (ВМРО и НФСБ) Те все по-често декларират позитивни нагласи към членството ни в ЕС и НАТО. Участието им в управлението на страната "работи" за промяна на нагласите на електората им, допълнителен стимул за този електорат са политиките на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, посочват анализаторите.

Оставете коментар