Петък, 07 Август 2020

Сряда, 11 Декември 2019 13:53

Сергей Лавров: САЩ вече не могат да спрат „Турски поток“ и „Северен поток 2“

Тръмп и Лавров са потвърдили на съвместната си среща, че отношенията помежду им трябва да се развиват

В Конгреса на САЩ правят всичко възможно, за да спрат „Северен поток 2“ и „Турски поток“, но няма да им се получи. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров на пресконференцията след визитата си във Вашингтон. Там той се срещна с американския президент Доналд Тръмп и двете страни потвърдиха, че отношенията помежду им трябва да се развиват. Но сенаторите в САЩ са на друго мнение, предава EA Daily, цитиран от агенция "Фокус".

„Конгресът буквално е завладян от желанието да направи всичко, за да развали отношенията ни. Делото, започнато от администрацията на Обама, продължава. Но сме свикнали с тези видове атаки, знаем как да реагираме на тях. Уверявам ви, че нито „Северен поток 2“, нито „Турски поток“ няма да спрат“, цитира думите на Лавров РИА Новости.

Руската агенция припомня, че в понеделник Сенатът на САЩ прие бюджета за отбраната на страната за следващата година, в който са предвидени санкции за участниците в строителството на „Северен поток 2“ и „Турски поток“. Става въпрос за ограничения спрямо лица и компании, които имат отношение към изграждането на газопровода. Ръководителите на компаниите са заплашени от забрана за влизане в САЩ, замразяване на активите им под юрисдикцията на Вашингтон и забрана за транзакции.

Компанията, по която най-вероятно ще ударят санкциите, е швейцарската Allseas. Именно нейните дъщерни фирми за полагане на тръби Pioneering Spirit и Solitaire и кораби за снабдяване в момента извършват строителството на датската част от „Северен поток 2“.

„Причината за тази стъпка е, че прозорецът на възможностите се затваря. По-голямата част от „Северен поток“ вече е изградена“, заяви Джим Ричард, ръководител на Комитета за външни отношения на Сената на САЩ. Според него санкциите ще „убедят“ строителните фирми да спрат да работят по проекта, тъй като американските ограничения „ще им струват скъпо“.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Една от причините за активирането на сенаторите е, че САЩ приеха закон за санкциите, който може да се приложи към „Северен поток-2“, но Доналд Тръмп никога не го е използвал, а санкциите в бюджета за отбрана се предполага, че са задължителни.

Ще отиде ли Тръмп на Парада на победата догодина?

Тръмп е получил покана от руския президент Владимир Путин да посети тържествата в Москва по случай 75-ата годишнина от победата над хитлеристка Германия на 9 май догодина и сега обмисля предложението, допълни руският външен министър, цитиран от ТАСС.

Припомняме, че миналия месец президентът на Руската федерация Владимир Путин пръв отправи покана до Доналд Тръмп и изрази надежда, че американският му колега ще посети догодина Москва за честванията на Деня на победата 9 май.

"Колкото до 9 май в Москва, мисля, че посещение по случай края на Втората световна война за лидера на страната, която е дала съществен принос в борбата с нацизма, ще е правилна, вярна стъпка дори в хода на предизборната кампания" в САЩ, каза Путин след срещата на върха на страните от БРИКС в Бразилия.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар