Неделя, 05 Април 2020

Четвъртък, 12 Декември 2019 15:04

Лихвар от Плевен патентова името на партията на Слави Трифонов „Няма такава държава”

За гадния трик с правата върху названието алармира фейсбук групата „Правна лудост”

Седмица след отказа на Софийския градски съд да регистрира партията на Дългия стана ясно, че има и друга пречка пред мераците на Слави да нагази в голямата политика. Оказва се, че името на формация вече е регистрирано в Патентното ведомство, но не от хората на Трифонов. „Няма такава държава” е регистрирана от Чавдар Иванов Новаков, роден в Плевен, в момента живеещ в столичния кв. „Люлин”. Така притежателят на марката единствен има право да я използва за организиране на политически срещи и обществени мероприятия. Сега, дори и съдът да регистрира бъдещата партия на Слави, той на практика няма да може да провежда политическите си кампании от нейно име.

"Нямаме нищо общо с патентоването на тази марка. Ние също сега научаваме за този абсурден казус. Вече сме наели адвокат по патентно право, който да оспори регистрацията", обясниха от партийния офис на Дългия.

Според публикуваната от „Правна лудост” информация марката е регистрирана от дългогодишния кмет от ПП ГЕРБ на радомирското село Кондофрей Чавдар Иванов Новаков! „Случайност?!

Нима някой недобросъвестен хитрец иска да открадне марката на г-н Трифонов, за да изнудва партията му? Или нововъзникващата политическа сила е избрала да повери правата върху отличителните си знаци на сламен човек", написаха във фейсбук юристите от „Правна лудост”.

Проверка в сайта на Патентното ведомство показа, че марката действително е регистрирана от човек с имената Чавдар Иванов Новаков. Това обаче не е кметът на село Кондофрей.

„Нямам нищо общо с тази глупост. Не съм си и помислял да регистрирам такава марка. От сутринта приятели и хора от партията ми се обаждат да питат да не съм минал при Слави. Аз съм си от ГЕРБ и нямам общо с Трифонов", оплака се кметът.

Заради свързването на името му с марката „Няма такава държава” селският кмет възнамерява да сезира прокуратурата.

„Подозирам, че някой е откраднал личните ми данни, за да се скрие при регистрацията, а това си е престъпление”, допълни управникът на село Кондофрей.

От Патентното ведомство също потвърдиха, че заявление за регистрация на марката е подадено при тях. От обясненията на служителите стана ясно, че процедурата е изключително проста. Оказва се, че самото заявление може да се подаде по имейл или по пощата. В случай че е придружено с квитанция за платена такса, то се задвижва. Служителите нямат практика да викат лично обявилия се за подател и да сравняват личните му данни.

„Заявлението на г-н Новаков е подадено редовно по електронен път. Преминало е всички експертизи за редовност и на 29 ноември официално е качено в нашия регистър. От тогава започва да тече тримесечен срок за възражения. В случай че такива няма, марката „Няма такава държава” ще бъде регистрирана окончателно", подчертаха от Патентното ведомство.

Проверка на Lupa.bg в Търговския регистър показа, че действителният притежател на партийното име притежава две заложни къщи през фирмите си „Заложна къща Голдфингър” ООД и „Голдфингър 2” ООД. Самото заявление в Патентното ведомство Новаков подал на 8 август - точно седмица след като Трифонов обяви името на бъдещата си партия, с която влиза в политиката. Според заявлението на Новаков марката му, освен в политиката, може да се ползва и за разнообразни други дейности. Огромна част от тях директно се припокриват с политическите кампании на всяка една партия. От афиши, плакати и брошури, през знамена, значки и шапки, до рекламни дейности в медиите и организиране на публични мероприятия производство на радио и телевизионни програми.

Nbox.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар