Вторник, 25 Февруари 2020

Сряда, 08 Януари 2020 14:04

Златото и петролът поскъпнаха след иранските удари по американски бази в Ирак

Петролът стигна до $71 за барел, златото до 1600 долара за унция

 

Петролните фючърси поскъпнаха за кратко с близо 4% след новината за ирански ракетни удари по две военни бази в Ирак, където са разположени американски военни.

Това предизвика ново рязко покачване на напрежението на световните капиталови пазари, тъй като действието на Техеран ще ескалира допълнително конфликта между САЩ и Иран, който набра скорост през последните дни след убийството с американски дрон на летището в Багдад на висшия ирански генерал Касем Солеймани.

Веднага след новината за иранската ракетна атака по двете американски бази в Ирак фючърсите на петрола Брент и на американския лек суров петрол скочиха с около и над 4% съответно към $ 71,75 за барел и към $ 65,65 за барел, достигайки нови най-високи нива от април - май 2019-а година.

Последва обаче париране на голяма част от това първоначално рязко поскъпване на петрола с оглед на подновеното напрежение на глобалните финансови пазари, което накара инвеститорите отново да потърсят "убежище" в японската йена и швейцарския франка, както и в държавните облигации на САЩ и Германия.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

В началото на европейска търговия в сряда фючърсите на петрола Брент с доставка през март вече поскъпват с едва 0,4% към 68,50 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол с доставка през февруари - с 0,25% към 62,90 долара за барел.

Военният конфликт между САЩ и Иран доведе и до скок на цената на златото с над 2 процента, преминавайки над ключовия праг от 1600 долара. На спотовия пазар разно тази сутрин златото поскъпна с 1,9 на сто до 1603,1 долара за тройунция. По-рано през сесията котировките достигнаха 1610,9 долара за тройунция - най-високо равнище от март 2013 година. Американските златни фючърси увеличиха с 2 процента стойността си и една тройунция се търгуваше за 1605,8 долара.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар