Неделя, 23 Февруари 2020

Сряда, 08 Януари 2020 14:20

Авиокомпании спират полетите си над Ирак и Иран

Големи петролни танкерни компании спират преминаването през Ормузкия проток

 

Множество големи петролни танкерни компании спряха в сряда преминаването през Ормузкия проток като реакция на засиленото напрежение между Иран и Съединените щати след ракетната атака на Техеран по две американски военни бази в Ирак в отговор на убийството с американски дрон на иранския висш военен генерал Касем Солеймани.

Компаниите Saudi Arabian Bahri and Brazilian Petrobras бяха сред първите, които прекратиха транспортирането на петрол през Ормузкия проток, съобщи "Уолстрийт джърнъл", цитиранот БНР.

Авиоиндустрията по цял свят също беше засегната от ситуацията в Близкия изток, тъй като редица авиокомпании, включително Air France и Lufthansa, решиха да не допускат техни самолети да преминават над иракското и иранското въздушни пространства.

Вашингтон обяви, че забранява на американските авиокомпании да използват въздушните пространства на Ирак, Иран, Оманския залив и водите между Иран и Саудитска Арабия.

"Росавиация" също препоръча на руските авиокомпании да не летят над Иран, Ирак, Персийския и Оманския залив. 

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

По-рано днес енергийният министър на Обединените арабски емирства Сухейл ал-Мазруи заяви, че няма непосредствени рискове за намаляване на петролните доставки след убийството на иранския генерал Солеймани, тъй като ОПЕК ще осигури необходимите доставки, ако те бъдат нарушени от нарастващото напрежение между САЩ и Иран.

"Пазарът е добре снабден. Не прогнозираме недостиг на петрол, освен ако няма катастрофално събитие, което обаче ние не виждаме. ОПЕК винаги ще се среща и ще обсъжда всички необходими действия, които трябва да направим", заяви Ал-Мазруи.

снимка: трафик през Ормузкия проток към 14:30 ч., 08.01.2020

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар