Понеделник, 17 Февруари 2020

Четвъртък, 09 Януари 2020 11:24

Данита Заричинова: Управлението на отпадъци е в хаос

Сдружение "За земята": Къде отива пепелта от въглищните централи?

Управлението на отпадъци е в хаос, изказа мнение пред БНР Данита Заричинова от Сдружение "За земята".

„Зад всичко това стоят едни много сериозни бизнес интереси, които за съжаление са добре подкрепени и от отговорните институции. Със сигурност можем да кажем, че се горят отпадъци в България, във въглищните централи, в циментови заводи. Също така сме виждали не добре съхранявани отпадъци“, коментира тя в интервю за предаването "Преди всички" на БНР.

Притесненията на сдружението:

„Имаме емисии във въздуха. При въглищните централи, строени през 50-те години, няма никакви пречиствателни съоръжения, които да са подходящи за горене на отпадъци – те са направени за горене на въглища. От друга страна е пепелта – нищо не изчезва. Около ¼ от изгореното количество изгорен отпадък се превръща в пепел, която пак трябва да се съхранява, пак трябва да се депонира. Къде отива пепелта от въглищните централи?“.

Заричинова даде пример с „изтекло“ през лятото споразумение между Община Гълъбово и ТЕЦ „Брикел“ за изгаряне на 500 хил. тона годишно отпадъци:

 „Това е огромно количество. Това със сигурност е и вносен отпадък, защото в България генерираме не толкова много отпадъци“.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Заричинова подчерта, че тези проблеми са от години. Когато четем предложенията за промени (бел.ред. - в наредбата за предоставяне на информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публични регистри) всичко звучи като контрол на хартия, а не като реален такъв, смята тя. По думите й той наблюдава по скоро транспорта на отпадъците, вноса и износа, но не и състава на отпадъка. Тя е категорична, че би трябвало да има ясна и точно разписана методика за начина, по който ще се осъществява контролът не само по документи, а и за състава и последващото обработване на отпадъка.

Въвеждането на задължителната национална информационна система „Отпадъци“ се отлага от години и се очаква чак през 2021 г., сигнализират още от „За Земята“.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 09 Януари 2020 11:24
  Чужди медии: София има голям проблем с въздуха

  Най-вече през зимата въздухът в София е особено замърсен, включително защото бедните горят боклуци за отопление. По данни на СЗО, София е с най-лошия въздух сред всички европейски столици, пише "Дойче веле", позовавайки се на швейцарския телевизионен канал SRF и на Euronews.

 • Четвъртък, 09 Януари 2020 11:24
  Връщаме на Италия още 54 контейнера с незаконен боклук

  Днес от пристанище „Варна – Запад” трябва да пристигне плаващият под панамски флаг кораб “UNI-Aspire”, за да натовари поредната пратка контейнери с незаконно внесен боклук от Италия, съобщи БНТ.

  Корабът в момента плава от Бургас за Варна.

  Късно тази вечер или утре ще започне първо разтоварването на кораба, а след това на него ще бъдат качени 54 контейнера с боклук. Реекспортът е през Пирея за Салерно.

  Още 20 контейнера също имат разрешение от районната прокуратура във Варна за реекспорт. Те са в очакване на следващ кораб.

  Winbet - победата е емоция! (18+)

  Досъдебното производство касае контейнери, които за пристигнали на пристанището във Варна в периода от 9 октомври до 25 ноември миналата година.

  Междувременно във Варна продължават да пристигат други кораби с боклук. Последните са балирани RDF отпадъци за гориво. Те са проверени още в деня на пристигането. 

   

 • Четвъртък, 09 Януари 2020 11:24
  ГЕРБ внесе законови промени за по-строг контрол при изгарянето на отпадъци

  От ГЕРБ внесоха промени в закона за опазване на околната среда, с които да се увеличи превантивният контрол върху изгарянето на отпадъци, съобщи БНР. Новите текстове предвиждат задължителна процедура за оценка на въздействието върху околната среда, независимо от обема на горивото.

Оставете коментар