Неделя, 23 Февруари 2020

Неделя, 19 Януари 2020 14:52

Калоян Паргов: Столична община не може да се оправи с централната част на града, какво остава за населените места като Волуяк

Липсата на канализация и водопровод, както и неудобен градски транспорт изкараха жителите на Волуяк на протест

Граждани протестират срещу липсата на канализация, водопровод и неудобния градски транспорт във Волуяк. На протеста присъстват десетки граждани, лидерът на БСП - София Калоян Паргов, общинският съветник и председател на МО на БСП в София Петко Димитров, районният председател на социалистите във "Връбница" Христиан Кръстев, Владимир Петров, който беше кандидат на БСП за кмет на "Връбница", и председателят на младежкото обединение в района Илияна Рангелова. На място е и общинският съветник от БСП в Столичен общински съвет Николай Николов. Протестиращите са се събрали на малкия площад до жп гарата във Волуяк. Недоволството на гражданите се дължи на липсата на канализация, водопровод и неудобния градски транспорт, предаде „Фокус“.

Столична община не може да се оправи с централната част на града, какво остава за населените места като Волуяк, които са отвъд Околовръстната дъга. Това каза председателят на Градския съвет на БСП - София Калоян Паргов пред журналисти във Волуяк. Той поясни, че е поел ангажименти към жителите на Волуяк още в предизборната кампания на територията на район "Връбница". "Те са свързани с исканията за нормален живот. В 21 век качеството на живот изисква да има осветление, да има асфалтирани улици, канал и вода и да има ред и порядък", заяви Паргов. 

"Предстои обсъждане на бюджета, заявки много имаше как ще се връщат парите при хората. Това, което ще държим в бюджета е 20 % от приходите, които идват от съответните райони да се върнат под формата на инвестиции. Не да ги смятаме само под формата на издръжка на образователните и здравните функции, но под формата на инвестиции. Това означава инвестиции в канал и вода, в квартална инфраструктура: асфалт, бордюри, тротоари и инвестиции в осветлението. Крайно време е да се вземе мащабно и генерално решение за осветлението на града. По начина, по който се развива последните 10-15 години, очевидно няма как да решим този проблем. Виждате, че самото осветление е от време оно", каза Паргов. 

Според него има модерни способи и общината трябва да потърси начини да инвестира в тях. "Поканих част от протестиращите да си направят представителен комитет от трима-четирима души и в Комисията по транспорт в 14.30 да поставим този въпрос. Тъй като сега е моментът, тъй като сега се гледа бъдещето разписание за тази година, като част от бюджета. Същите представители ще проведем среща следващата седмица с изпълнителния директор на "Софийска вода". Очевидно в така наречения план за канал и вода, финансиран по европейски програми в размер на 360 млн., доста от населените места ще останат извън него. Ще се търси варианти ли от "Софийска вода" да бъдат финансирани или възможност в следващите периоди", посочи Паргов и обърна внимание, че това много отдалечава хората да живеят нормално. 

Калоян Паргов коментира и подаването на питейна вода за Перник през София. Общинските съветници на БСП в София имаме положително становище за транзита на вода от "Белмекен" през водопровода на столицата за Перник, каза той в отговор на въпрос на "Фокус".

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"Обсъдихме го на група онзи ден. Групата имаше положително становище. Очакваме предложението да влезе в СОС за обсъждане по комисии и за решение. Подобни ситуации могат да възникнат и в други части на страната. Трябва да се помисли за тази връзка между различните водоеми, за да може да се прехвърлят едни количества вода от един в друг водоем, за да можем да се реагира в такива кризисни ситуации", заяви още Паргов. 

Той посочи, че тази седмица е провел телефонен разговор с кмета на Перник Станислав Владимиров. "Той се обади лично и помоли за подкрепа. В тази връзка го обсъдихме и на групата в четвъртък. Вследствие, на което излезе това на първо четене положително становище, при положение, че това не застрашава водата на София. Уверението е, че няма такава опасност на този етап. 

Паргов обърна внимание, че това технологично решение се чака от няколко месеца. "Знаем за проведени разговори. Онзи ден беше обявено. Преди 30 години подобни връзки имаше в цяла България. Това е наложително като бъдещи инвестиции във ВиК да бъдат изградени такива връзки и в случай на аварии и такива ситуации да може да се прехвърля вода от един в друг водоем", коментира той. 

По думите му водохващанията на "Белмекен" през язовир "Бели Искър" през системата на "Софийска вода", стигащи до "Мало Бучино" и оттам през бъдещия 13-14-километров водопровод, ще даде възможност Перник в ситуация на криза да получава вода."Условието ни е това да бъде в кризисна ситуация, а не постоянен процес. Разбира се, КЕВР ще изчисли цената на водата, която ще ползват перничани. Предвид близостта и свързаността на София и Перник налага да проявим тази солидарност, като това не застраши водата на софиянци", каза председателят на столичните социалисти. 

"Имаме увереност, че на този етап няма опасност от воден режим в София, слава Богу", каза още Паргов и обърна внимание още, че държавата трябва да отпусне средства за ремонт на стената на язовир "Бели Искър", за да не стане аварийна ситуация и в столицата. 

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар