Събота, 19 Септември 2020

Петък, 24 Януари 2020 18:43

Грипна епидемия в София от понеделник, ваканция и в няколко области

Столичната Регионална здравна инспекция обявява грипна епидемия на територията на област София-град от понеделник, 27 януари, съобщиха от министерството на здравеопазването. 

От понеделник 27 януари до 4 февруари, включително, поради висока заболеваемост ще бъде преустановен учебният процес във всички 273 училища в София. Учениците ще започнат учебни занятия на 6 февруари, тъй като 5 февруари е обявен за неучебен ден поради края на първия учебен срок, съобщиха от пресцентъра на министерство на образованието, предаде БНР.

Грипна епидемия в пет общини от Благоевградска област обяви междувременно Районната здравна инспекция от понеделник.

В Благоевград, Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча и Хаджидимово заболеваемостта от грипния вирус рязко се е увеличила, сочат данните на здравната инспекция.

От понеделник, 27 януари,  учениците излизат в 5-дневна ваканция, съобщи д-р Веселка Мончева.

„Това се наложи, тъй като заболеваемостта скочи над критичната стойност, както в Благоевград, така и в останалите общини. Там ще бъдат въведени всички забранителни мерки, свързани с грипната епидемия, естествено и учениците ще бъдат пуснати в грипна ваканция от 27 до 31 януари.

От утре грипна епидемия е обявена в общините Севлиево, Трявна и Дряново

Това съобщи РЗИ - Габрово.

В шест училища в ямболско се прекратяват занятията от понеделник. 

4 от училищата са в Ямбол. Едно е в община Стралджа и едно - в Елхово. 

Областта е в предепидемична обстановка. Най- голяма е заболеваемостта сред децата от 0 до 4 години. Детските градини ще продължат да работят но при изключително висок сутрешен филтър. 

Във ваканция през следващата седмица излизат и учениците в Асеновград. 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Предложението е на Регионалната здравна инспекция. Предстои кметът на общината  Христо Грудев да издаде заповед, с която да разпореди затваряне на училищата от понеделник. Ще бъде въведен и филтър във всички детски заведения.

В Симитли също е увеличен броят на заболелите, но засега грипът не е достигнал критични стойности.

Грипна ваканция за следващата седмица е обявена и за учениците в Кърджали.

Часовете ще бъдат възстановени на 3 февруари. Решението е на Регионалната здравна инспекция. В момента заболеваемостта е 112 на 10 000 души, което е под епидемичните стойности, но броят на заболелите продължава да расте.

Епидемия от днес и във Велико Търново, учениците няма да излизат в грипна ваканция. 

26 болни от грип се лекуват в областната болница във Велико Търново, увеличават се пациентите и в Белодробната болница в града, постъпили с усложнения след респираторни заболявания, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Заболеваемостта от остри респираторни заболявания във Великотърновка област е 190 болни на 10 000 жители и минала епидемиологичното ниво. Най-засегнати са децата до 4-годишна възраст, посочи за БНР д-р Евгения Недева, директор на регионалната здравна инспекция. На лечебните заведения е разпредено да направят преразпределение на легловата си база, за да поемат пациентите. Грипна ваканция за учениците няма да има, защото по данни на училищата отсъстващите ученици са под 10 %.

РЗИ - Ловеч обявява грипна епидемия на територията на община Луковит от понеделник, 27 януари. 

В Монтанско удължиха грипната ваканция за учениците до 29 януари 

За последните три дни болните от грип и остри респираторни заболявания са се увеличили с нови 100 случая, което прави заболеваемост от 276 на 10 000 души население. Отново най-засегната възрастовата група от 5 до 14 години. От изпратените за изследване в референтна лаборатория по грип и ОРЗ 16 носогърлени смилова, 14 са положителни за грип от тип А. В Монтанско грипна епидемия беше обявена на 22 януари.

От РЗИ препоръчват на общините Павликени и Сухиндол да преустановят учебните занятия от 27 януари, защото там отсъстващите ученици са 30 на сто.

Грипна епидемия за цялата Бургаска област обяви Областния оперативен щаб. Тя влиза в сила от утре, а учениците излизат в грипна ваканция от 27 до 31 януари

 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 24 Януари 2020 18:43
  Радев, Борисов, Нинова и Карадайъ поздравиха учениците с 15 септември

   

  Демократично и проспериращо общество се гради от образовани и просветени хора, заяви държавният глава.

  Образованието трябва да се превърне в национален стратегически приоритет. Това трябва да бъде ангажимент на всяко правителство, независимо кой печели изборите, защото демократично и проспериращо общество се гради от образовани и просветени хора. Това заяви президентът Румен Радев в Трекляно, където откри учебната година в Основно училище „Св. Климент Охридски“. Създадено преди 163 години, то е единственото запазено учебно заведение в общината, която се състои от 19 населени места. Държавният глава поздрави и всички учители в България и им пожела успех в тяхната високоблагородна мисия.

  Президентът призова за дълготраен ангажимент на държавата и на местната власт в сферата на образованието в малките населени места. „Държавата трябва да спре да се изтегля от малките общини. Инвестициите, които се правят в ремонти на сграден фонд, за по-големи заплати на учителите, са необходими, но не са достатъчни, за да се гарантира качествено образование на ново ниво, каквото трябва да има България“, заяви Румен Радев и допълни, че устойчивата промяна в страната започва от промяна в образователната политика.

 • Петък, 24 Януари 2020 18:43
  Борисов: На добър час, деца, учители и родители!

  Българската образователна система се справи по един достоен начин в условията на епидемия, убеден е премиерът

 • Петък, 24 Януари 2020 18:43
  Корнелия Нинова: Ще се справим с предизвикателствата. На добър час ученици, родители и учители!

  „Скъпи учители-просветители, вашият труд е стойностен и значим не само в настоящето. Вие градите бъдещето на България,“ написа лидерът на левицата във Фейсбук

Оставете коментар