Понеделник, 13 Юли 2020

Понеделник, 02 Март 2020 10:47

Франция е готова да помогне на България и Гърция за защита на границите

Президентът Еманюел Макрон заяви, че Франция е готова да помогне на България и Гърция, за да бъде избегната хуманитарна и миграционна криза, предава БТА.

"Пълна солидарност с Гърция и България, Франция е готова да даде своя принос в усилията на европейците да им бъде предоставена бързо помощ и за защита на границите. Трябва да действаме заедно, за да избегнем хуманитарна и миграционна криза", написа Макрон в "Туитър".

На 28 февруари агенция Ройтерс съобщи, позовавайки се на високопоставен турски източник, че Анкара е решила да не спира сирийските бежанци, които се опитат да стигнат до Европа по суша и море. По данни на Ройтерс това решение е било взето след гибелта на 33 турски военни в сирийската провинция Идлиб.

Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу заяви вчера, че над 100 000 мигранти са пресекли границата с ЕС. Министерството на външните работи на Гърция обаче нарече това твърдение дезинформация.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Министрите на външните работи на ЕС ще проведат спешна среща през седмицата, за да обсъдят влошаващия се конфликт в Сирия, който доведе десетки хиляди бежанци до границите на блока с Турция, заяви дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел.

Сраженията около сирийската въстаническа крепост Идлиб “представляват сериозна заплаха за международния мир и сигурност” с тежки хуманитарни последици за региона и извън него”, се казва в изявлението на Борел.

ЕС “трябва да удвои усилията си за справяне с тази ужасна хуманитарна криза с всички средства, с които разполага”, каза той. “Ето защо призовавам за извънредно заседание на Съвета по външни работи следващата седмица, за да обсъдим развиващата се критична ситуация”. Борел каза, че срещата се организира главно по искане на Гърция, която е изправена пред струпване на хиляди мигранти на границата й с Турция.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар