Неделя, 05 Юли 2020

Сряда, 04 Март 2020 10:03

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт: Договарянето на 40% по-ниска цена на руски природен газ е безпрецедентно за България

Договарянето на 40% по-ниска цена на руски природен газ е безпрецедентно за България. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Новата договорена ценова формула ще се прилага със задна дата, заради което ще се наложи да бъдат върнати надвзети приходи от около 150 милиона лева, обясни той.

„Говорейки за цената, трябва да имаме предвид, че тя се определя по формула. Оттук нататък цената ще се определя по нова формула всеки месец, а не за тримесечие. Ако имаме ценови профил по старата формула и по новата формула, ценовият профил по новата формула ще бъде по-нисък, отколкото по досегашния начин на пресмятане, което е добрата новина и това е оттук нататък, т.е. в перспектива“, допълни енергийният експерт.

За да бъде механизмът приведен в действие, „Булгаргаз“ ще трябва да се обърне с предложение към Комисията за енергийно и водно регулиране за преизчисляване на цените по новата формула, каза още проф. Атанас Тасев. Трябва да се промени и наредбата за ценообразуване в газовия сектор, допълни той.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

„Това е безпрецедентен случай, изключително благоприятен за всички нас в бъдеще и силно ще облекчи прехода към без емисионна енергетика. За да спасим по някакъв начин комплекса „Марица – изток“ и по специално генериращите мощности, в някакъв процент ние ще трябва да сменим горивната база и като преходна горивна база може да се използва природния газ при тези по-ниски цени“, каза още той.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар