Сряда, 23 Септември 2020

Неделя, 08 Март 2020 18:02

Столична община отменя всички общински масови мероприятия

Йорданка Фандъкова свика заседание на софийския оперативен щаб по коронавируса

Във връзка с положителните резултати за корона вирус на четирима български граждани свиках заседание на софийския оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на COVID-19. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в социалната мрежа.

До момента ситуацията в София е следната:

На този етап на територията на София няма регистрирани случаи на заразяване с COVID-19.

Столичните болници разполагат със свободни легла за лечение и карантина на хора с вирусни симптоми, както и с достатъчно висококвалифициран медицински персонал и защитни средства.

Създаваме организация Втора градска многопрофилна болница да поема случаите на заразени с корона вирус, в случай, че такива бъдат регистрирани. За това осигуряваме нужната апаратура и медицински персонал със съдействието на всички големи софийски болници и Столичната регионална здравна инспекция.

Създадени са планове за действие в „Пирогов“, Александровска болница, Военномедицинска академия, Белодробна и Инфекциозна болници, както и общинските лечебни заведения.

Съветите ни към софиянци:

Ако имате вирусни симптоми, обадете се на своя личен лекар по телефона, изпълнявайте стриктно неговите указания, като не предприемате посещение в медицински център.

Ако нямате личен лекар, моля, да се свържете по телефона със Столичната регионална здравна инспекция.

При предписана домашна карантина, задължително спазвайте указанията, които сте получили.

Важно е да запазим спокойствие, да се информираме от официални източници и бъдем дисциплинирани, като спазваме добра лична хигиена и ограничим социалните си контакти.

Действията, които предприемаме допълнително:

Допълнителна дезинфекция на превозните средства на градския транспорт, както и на метростанциите. С дезинфектанти се обработват и парапети, седалки и места, които пътниците докосват с ръцете си.

Всички училища на територията на София продължават да са в грипна ваканция.

Детските градини работят със засилен филтър на входа за проверка на здравословното състояние на децата и персонала. Въвеждаме и допълнителна дезинфекция на детски градини и общински социални центрове.

Всички помещения на институции, които работят с граждани, ще се дезинфекцират по 4 пъти на ден.

Препоръчваме всички обществени сгради, в това число търговски обекти, банки, центрове за обслужване на клиенти и др., също да предприемат допълнителни мерки за почистване с дезинфектанти 4 пъти дневно.

Столична община отменя всички общински масови мероприятия и се изпълняват стриктно указанията на министъра на здравеопазването за преустановяване на посещенията на културни мероприятия (кина, театри и др.) и провеждане на спортни състезания без публика.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 08 Март 2020 18:02
  Удължават извънредната епидемична обстановка до 30 ноември

  Министерският съвет на Република България прие Решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 октомври 2020 г. до 30 ноември 2020 г.

 • Неделя, 08 Март 2020 18:02
  109 нови случая на Covid-19 при направени 3049 PCR теста

  109 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал към 00.00 ч. на 23-ти септември.

 • Неделя, 08 Март 2020 18:02
  Почина Христо Сираков

  Бизнесменът Христо Сираков е починал, научи nbox.bg. Според запознати плейбоят си е отишъл след усложнения от преживяния наскоро инсулт, както и от коронавируса, който той прекара преди три месеца

Оставете коментар