Сряда, 27 Май 2020

Неделя, 08 Март 2020 18:02

Столична община отменя всички общински масови мероприятия

Йорданка Фандъкова свика заседание на софийския оперативен щаб по коронавируса

Във връзка с положителните резултати за корона вирус на четирима български граждани свиках заседание на софийския оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на COVID-19. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в социалната мрежа.

До момента ситуацията в София е следната:

На този етап на територията на София няма регистрирани случаи на заразяване с COVID-19.

Столичните болници разполагат със свободни легла за лечение и карантина на хора с вирусни симптоми, както и с достатъчно висококвалифициран медицински персонал и защитни средства.

Създаваме организация Втора градска многопрофилна болница да поема случаите на заразени с корона вирус, в случай, че такива бъдат регистрирани. За това осигуряваме нужната апаратура и медицински персонал със съдействието на всички големи софийски болници и Столичната регионална здравна инспекция.

Създадени са планове за действие в „Пирогов“, Александровска болница, Военномедицинска академия, Белодробна и Инфекциозна болници, както и общинските лечебни заведения.

Съветите ни към софиянци:

Ако имате вирусни симптоми, обадете се на своя личен лекар по телефона, изпълнявайте стриктно неговите указания, като не предприемате посещение в медицински център.

Ако нямате личен лекар, моля, да се свържете по телефона със Столичната регионална здравна инспекция.

При предписана домашна карантина, задължително спазвайте указанията, които сте получили.

Важно е да запазим спокойствие, да се информираме от официални източници и бъдем дисциплинирани, като спазваме добра лична хигиена и ограничим социалните си контакти.

Действията, които предприемаме допълнително:

Допълнителна дезинфекция на превозните средства на градския транспорт, както и на метростанциите. С дезинфектанти се обработват и парапети, седалки и места, които пътниците докосват с ръцете си.

Всички училища на територията на София продължават да са в грипна ваканция.

Детските градини работят със засилен филтър на входа за проверка на здравословното състояние на децата и персонала. Въвеждаме и допълнителна дезинфекция на детски градини и общински социални центрове.

Всички помещения на институции, които работят с граждани, ще се дезинфекцират по 4 пъти на ден.

Препоръчваме всички обществени сгради, в това число търговски обекти, банки, центрове за обслужване на клиенти и др., също да предприемат допълнителни мерки за почистване с дезинфектанти 4 пъти дневно.

Столична община отменя всички общински масови мероприятия и се изпълняват стриктно указанията на министъра на здравеопазването за преустановяване на посещенията на културни мероприятия (кина, театри и др.) и провеждане на спортни състезания без публика.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 08 Март 2020 18:02
  Управляващите вместо да се разкаят, започнаха да демонстрират все по-голяма арогантност и безочие!

  Страхил Ангелов: По-достойно е да признаеш, че си сгрешил и да опиташ да успокоиш хората, които си подлудил с престъпното плашене, за да могат да се върнат към някакъв що-годе нормален начин на живот

 • Неделя, 08 Март 2020 18:02
  Доц. Мангъров: Отварянето на детските градини е правилна стъпка

  Само 14% от децата, посещаващи градини в София, са отишли в първия ден от отварянето им

   

 • Неделя, 08 Март 2020 18:02
  Проф. Тодор Кантарджиев: Ако искаш да няма епидемия, готви се за нея

  Ако искаш да няма епидемия, готви се за нея и вземи мерки, за да я ликвидираш още в самото начало. Това каза в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и зам.-началник на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Най-малко седмица е необходима, за да можем да твърдим, че имаме затихваща тенденция на епидемията. След няколко дни ще можем да кажем по-точно дали епидемията си отива, но при условия, че продължаваме да спазваме основните предпазни мерки, посочи Кантарджиев.

Оставете коментар