Събота, 28 Март 2020

Неделя, 08 Март 2020 18:02

Столична община отменя всички общински масови мероприятия

Йорданка Фандъкова свика заседание на софийския оперативен щаб по коронавируса

Във връзка с положителните резултати за корона вирус на четирима български граждани свиках заседание на софийския оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на COVID-19. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в социалната мрежа.

До момента ситуацията в София е следната:

На този етап на територията на София няма регистрирани случаи на заразяване с COVID-19.

Столичните болници разполагат със свободни легла за лечение и карантина на хора с вирусни симптоми, както и с достатъчно висококвалифициран медицински персонал и защитни средства.

Създаваме организация Втора градска многопрофилна болница да поема случаите на заразени с корона вирус, в случай, че такива бъдат регистрирани. За това осигуряваме нужната апаратура и медицински персонал със съдействието на всички големи софийски болници и Столичната регионална здравна инспекция.

Създадени са планове за действие в „Пирогов“, Александровска болница, Военномедицинска академия, Белодробна и Инфекциозна болници, както и общинските лечебни заведения.

Съветите ни към софиянци:

Ако имате вирусни симптоми, обадете се на своя личен лекар по телефона, изпълнявайте стриктно неговите указания, като не предприемате посещение в медицински център.

Ако нямате личен лекар, моля, да се свържете по телефона със Столичната регионална здравна инспекция.

При предписана домашна карантина, задължително спазвайте указанията, които сте получили.

Важно е да запазим спокойствие, да се информираме от официални източници и бъдем дисциплинирани, като спазваме добра лична хигиена и ограничим социалните си контакти.

Действията, които предприемаме допълнително:

Допълнителна дезинфекция на превозните средства на градския транспорт, както и на метростанциите. С дезинфектанти се обработват и парапети, седалки и места, които пътниците докосват с ръцете си.

Всички училища на територията на София продължават да са в грипна ваканция.

Детските градини работят със засилен филтър на входа за проверка на здравословното състояние на децата и персонала. Въвеждаме и допълнителна дезинфекция на детски градини и общински социални центрове.

Всички помещения на институции, които работят с граждани, ще се дезинфекцират по 4 пъти на ден.

Препоръчваме всички обществени сгради, в това число търговски обекти, банки, центрове за обслужване на клиенти и др., също да предприемат допълнителни мерки за почистване с дезинфектанти 4 пъти дневно.

Столична община отменя всички общински масови мероприятия и се изпълняват стриктно указанията на министъра на здравеопазването за преустановяване на посещенията на културни мероприятия (кина, театри и др.) и провеждане на спортни състезания без публика.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 08 Март 2020 18:02
  Установените случаи на Covid-19 у нас са 313. Починал е пациент в "Пирогов". Расте броят на заразените по света

  Общият брой на регистрираните болни с Covid-19 у нас вече е 313. Това съобщи на редовния брифинг по темата ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

  Новите случаи за денонощието са 37, като по-голямата част от тях – 200, са в София. През нощта са установени 11 заразени в София – 4 са от болницата „Света Анна“, една лекарка от Пета градска болница, мъж от „Сити Клиник – Токуда“, мъж от  Медицинския институт на МВР, четирима амбулаторни пациенти, посочи проф. Мутафчийски. 

  Във Варна има 1 новоустановен пациент. В Пловдив са двама – мъж на 83 години и жена на 47 години от болница „Свети Георги“, която работи в неврохирургията. В Бургас са четирима нови пациенти - семейство с две деца на 15 и 20 години, които са под домашна карантина. Бащата в семейството се е върнал от Франция на 18-ти март. В Кърджали има двама новорегистрирани пациенти - мъж на 71 години  и жена на 68 години от Ардино.

 • Неделя, 08 Март 2020 18:02
  Италия отчете рекорд по смъртни случаи заради Covid-19 – само за ден 919 души

  Общо до този момент смъртните случаи в страната са 9 134

 • Неделя, 08 Март 2020 18:02
  Коронавирусът порази (без)нравствеността на неолибералното общество

  Човечеството е преминавало през много кризи, един по-малки, други по-големи, трети предизвикващи промяна на общественото устройство. Днес все повече гласове на авторитети най-вече от групата на яростните неолиберали и глобалисти предвиждат, че след настоящата криза на планетата ще се установи нов световен ред. Къде обаче е проблема и защо днес света е вече различен?

Оставете коментар