Вторник, 26 Май 2020

Петък, 03 Април 2020 15:28

Прокуратурата с първи разкрития за скандала с разпределението на делата: IT специалисти от ВСС не допускат одитори до системата. Доверието в съдебната власт е сериозно разклатено!

Прокуратурата разкрива подробности за образувано досъдебно производство в Софийска градска прокуратура по сигнал на членове на Висшият съдебен съвет.

В съдебната система гръмна огромен скандал, след като стана ясно, че има съмнения относно системата за разпределение на дела, въведена от Христо Иванов от ДеБъ и оскандаления съдия Калин Калпакчиев, и подкрепяна от Лозан Панов.

Прокуратурата води досъдебно производство срещу неоторизирани лица, които са имали достъп до системата за разпределение на дела. Потребител с достъп до районен съд Враца е имал възможност да разпределя дела където се сетите, каза в началото на брифинга говорителката на главния прокурор Сийка Милева.

Прокуратурата бе уведомена, че на външния одитор, на който е възложена проверката, не му е бил осигурен пълен достъп до сървъра на системата във ВСС. Достъпът е отказан от ай ти специалистите на съвета, а този достъп е от изключително значение за разкритие на данните и би позволил да се установи кой и кога е имал достъп до системата и дали са изтривани ай-ти адреси на хора, които са имали достъп, а не би трябвало да имат такъв до системата, затова има разследване.

Трябва да се провери има ли злоупотреба и от кого е извършена тя, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Стартирани са разпити на първите свидетели, а това са хората, които са били заети с поддръжката на сървъра. Разследването е под специалния надзор на ВКП. Сигналите са изключително сериозни и подозрителни.

Прокуратурата ще бъде безкомпромисна при установяването на всички факти и без значение на какъвто и да прокурор. Тази практика е продължила пет години и сега прокуратурата ще уведомява обществото и ЕК за всичките си действия, тъй като през тези години съдебната система бе под мониторинга на комисията, подчерта Милева. Преди време бяха уволнявани масово ай ти специалисти, че са махнати напълно неправомерно.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар