Събота, 04 Юли 2020

Вторник, 14 Април 2020 13:37

Фармацевтичната индустрия в САЩ е изцяло зависима от Китай

Розмари Гибсън: Хиляди генерични лекарства, употребявани в САЩ, зависят от Китай за активните съставки. А китайците вече контролират почти цялото производство

Американските фармацевтични компании са зависими от Китай и тази зависимост е много опасна. Китайците вече загатнаха, че биха могли да я използват като оръжие. Това казва пред „Фигаро“ Розмари Гибсън - съветник в биофармацевтичния мозъчен тръст Hastings Center и автор на книгата China Rx, която подробно описва зависимостта от Китай на фармацевтичната индустрия в САЩ.

"Кой би приел да е зависим само от един източник на доставки на нефт? Сегашната криза е тревожен сигнал. Хиляди генерични лекарства, употребявани в САЩ, зависят от Китай за активните съставки. А китайците вече контролират почти цялото производство на химическите молекули, които позволяват изработването на активните съставки на нашите генерични лекарства - генерици, които днес представляват 90 на сто от потреблението ни на лекарства“, допълва авторката. 

„На пазара е и Индия, която има най-голямото производство на генерици в света, но тя също зависи от Китай за суровините и активните съставки. Накратко, всички пътища водят към Китай! И това не е всичко. Докато преди дванадесет години Китай нямаше дял на пазара на готови продукти, днес китайските компании са в пълна експанзия на американския пазар на генерични лекарства, 9 процента от общия брой, докато американските заводи затварят“, коментира Гибсън.

Според нея тази зависимост е била скрита от американското обществено мнение. „Провеждането на задълбочено изследване по този въпрос ми отне три години! Преди дванадесет години беше внесен законопроект в Конгреса, чиято цел бе да задължи фармацевтичните компании да посочват произхода на лекарствата, отпускани по лекарско предписание. Но той веднага беше блокиран“, споделя Розмари Гибсън. Според източниците й причината за това е, че компаниите смятали, че това ще бъде лошо за бизнеса им.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Китай печели пазара в Щатите заради евтината работна ръка и по-хлабавите екологични норми там, смята Гибсън, но уточнява, че китайците не биха постигнали този резултат, ако не правеха масов дъмпинг, създавайки картели на китайски компании, които предлагаха цени, разбиващи всяка конкуренция.

„Тази политика задуши европейските и американските производители, което обяснява например, че САЩ вече нямат капацитет за производството на пеницилин. След като конкурентите бяха отстранени, цените се повишиха. Това медицинско завоевание е част от по-широк индустриален план, чиято цел е Китай да се превърне в световна аптека“, твърди Гибсън.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар