Четвъртък, 09 Юли 2020

Неделя, 19 Април 2020 10:17

40 процента от италианците искат да напуснат ЕС и еврозоната

Подобен е процентът и на хората, които искат оставане в Съюза

 

Около 40% от италианците искат да напуснат Европейския съюз и еврозоната, разкри неотдавнашна анкета на фона на нарастващото недоволство сред населението срещу блока, основано на безразличието му към борбата на страната с COVID-19.

“Бихте ли се съгласили да излезете от еврозоната и ЕС“, пита италианците “Термометро политико“, италиански институт за социологически проучвания, цитиран от Канал 3.

Докато 40% от италианците изразяват желание да напуснат ЕС и еврозоната, 6,1% са казали, че е по-добре да напуснат само ЕС, а 7,3% са казали, че страната трябва да напусне еврозоната. Има обаче и много лоялни към блока, тъй като 41,7% са заявили, че са за оставане в ЕС.

Други 4,9% се въздържат да разкрият мнението си по темата.

Страната отчете 482 нови смъртни случаи от коронавируса, като общият брой на официалните жертви е увеличен до 23 227, което е най-големият брой смъртни случаи в Европа.

Италия наближава края на шестата си седмица от карантина в цялата страна, като хората са допускани извън домовете си само за работа или закупуване на храна и за грижи за членове на семейството.

Като цяло в Италия има близо 176 000 потвърдени случая.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Припомняме, че в началото на месеца Фабио Рампели, вицепрезидент на Камарата на депутатите в Италия, демонстративно свали знамето на Европейския съюз в кабинета си.

Италианският политик обясни жеста си, като каза, че ЕС отказва да помогне на страни, които изпитват затруднения в борбата с коронавирусната инфекция.

«Може би ще се видим по-късно. Може би”, коментира Рампели своето видео. „Кой знае, може би този звезден флаг ще изчезне завинаги“, отбелязва италианското издание ilgiornale.it.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 19 Април 2020 10:17
  Румен Радев: България и Италия споделят приятелство, което се доказа в условия на криза и борбата с разпространението на коронавируса в Европа

  Държавният глава връчи лично послание до президента Серджо Матарела на министъра на външните работи на Италианската република Луиджи Ди Майо

 • Неделя, 19 Април 2020 10:17
  ЕС отлага решението си за отваряне на границите, руските туроператори отменят екскурзиите

  Daily Mail: ЕС рискува да разгневи Тръмп с решението да не отваря границите си за американските граждани

   

 • Неделя, 19 Април 2020 10:17
  71% от българите одобряват членството в ЕС, 60% - в НАТО

  От началото на годината - без промени в одобрението на ЕС и ръст на одобрението за членството ни в НАТО. Така обобщават от "Екзакта рисърч груп" данните от национално представително проучване, проведено в периода 6-13 юни, в което на квотен принцип "лице в лице" са интервюирани 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда в 89 населени места на страната.

  През последните месеци българите не крият своята повишена тревожност и потребността си от повече сигурност. Принадлежността ни към ЕС, обаче, не се проблематизира в масовите оценки от началото на пандемията. Това не означава, че сънародниците ни са безкритични или пък, че не виждат проблеми в еврообщността. По-скоро е вярно това, че позитивните нагласи се запазват и заради очакванията за подкрепа от ЕС, коментират анализаторите.

  Според данните 71 на сто от анкетираните от средата на юни заявяват, че одобряват членството на страната ни в Европейския съюз, а 19 на сто не го одобряват. От края на 2019 г. досега не регистрираме съществена промяна в обществените нагласи към еврочленството ни. 96 процента от избирателите на ГЕРБ одобряват членството на България в ЕС, а подкрепа за еврочленството декларират 49 на сто от избирателите на БСП. Сред привържениците на останалите партии одобрението за членството на България в ЕС е по-висок дял от регистрирания сред електората на социалистите. В София, където информираността на населението за предприетото от ЕС е по-висока, се регистрира критичност към Брюксел над средната за страната.

  От края на миналата година досега с 4 процента нараства делът на българите, които одобряват членството на страната ни в НАТО. В средата на юни членството ни в НАТО е одобрявано от 60 процента, а 25 на сто не го одобряват. Подобно на отношението към ЕС, най-слабо одобрение се констатира сред избирателите на БСП - едва една трета одобряват членството ни в НАТО.

  През последната година от "Екзакта" регистрира известна промяна в нагласите на привържениците на Обединените патриоти (ВМРО и НФСБ) Те все по-често декларират позитивни нагласи към членството ни в ЕС и НАТО. Участието им в управлението на страната "работи" за промяна на нагласите на електората им, допълнителен стимул за този електорат са политиките на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, посочват анализаторите.

Оставете коментар