Събота, 26 Септември 2020

Вторник, 12 Май 2020 11:14

Масово измиране на пчели в Плевенско след пръскане на земеделска фирма

В събота минали пръскачки и сеялки на фирма, която е пръскала земеделските площи и оттогава поголовен мор по пчелите

 

Над 5000 пчелни семейства са засегнати от обработка с препарати на голяма земеделска фирма в района на плевенското село Милковица. Пчеларите настояват за бързи действия на държавата.

За поредна година умират пчели в Плевенско. Причината този път е препарат, използван при садене на царевица.

„От няколко дни тракторите са по баира, всичко е в района. По принцип не пръскат, но тракторът минава да сее царевица, като семената минават през течност. Не се води пръскане, ами изпаренията, слънцето вреди на пчелите. Пчелата като мине над нивата и припада. Не сме уведомени. В смс-ите пише, че ще обработва угар, което е пълна с плевели необработваема земя“, коментира пред БНР Викторио Тихолов.

„Сигнализирали сме на тел. 112, пуснали сме жалба в Агенцията по храните, комисия ще идва, ще се вземат проби от почвата. Надявам виновникът да си понесе последствията, които заслужава“, подчерта Тихолов.

Масов е морът в цялата област.

"Пчелите са тотално унищожени, пролетната продукция е ликвидирана. Искам да попитам държавата по какъв начин ще помогне. Наредба 13 за пчеларите спазва ли се, министърът на земеделието така ли помага?", попита един от производителите в село Милковица.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

В събота минали пръскачки и сеялки на фирма, която е пръскала земеделските площи и оттогава поголовен мор по пчелите, оплакват се пчеларите пред bTV.

В село Новачене положението е същото. Въпросът е вероятно в организацията, пчеларите искат да бъдат предупреждавани кога и как ще се пръска, а и препаратите да отговарят на изискванията.

Имало и ново съобщение от фирми, че от 8 до 16 май ще се третира с препарат с активна съставка глифозат, срещу който има стотици противоречия, че е пагубен за пчелите.

Пчеларите се обърнаха към министъра на земеделието да въведе ред и да ги подпомогне.

Производителите настояват за спазване на Наредба 13 - да не се пръска с инсектициди и отровни препарати и да не се пръска преди изгрев слънце, какъвто е законът.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар