Сряда, 08 Юли 2020

Сряда, 20 Май 2020 10:41

Скандални записи между Порошенко и Байдън огласи украински депутат

Материалите съдържат основания за повдигане на обвинение срещу Порошенко в държавна измяна

 

Депутатът от Върховната Рада Андрей Деркач публикува аудио материали (виж видеото по-долу), в които се твърди, че съдържат записи на разговори на бившия украински президент Петро Порошенко с бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън и бившия държавен секретар Джон Кери. Според тези записи Байдън иска от Порошенко да уволни главния прокурор на Украйна, за да не разследва сина му, а в замяна ще му осигури държавна помощ от 1 милиард долара.

Оповестените от Деркач записи идват само няколко месеца, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп се размина в началото на февруари тази година с импийчмънт заради обвинение, че е искал в телефонен разговор от Зеленски да разследва сина на Байдън, и на фона на предстоящите президентски избори в САЩ през ноември, когато един срещу друг ще се изправят настоящият държавен глава Доналд Тръмп и бившият вицепрезидент Джо Байдън.

По време на пресконференция Деркач представи два разговора, в които става въпрос за оставката на Виктор Шокин, който по това време заемаше поста главен прокурор на Украйна, предаде канал "112", цитиран от Дир.бг.

В първия разговор, за който се твърди, че е проведен на 3 декември 2015 г., държавният секретар на САЩ моли Порошенко да освободи главния прокурор, който разследва случая на нефтената и газовата компания "Бурисма", където синът на Байдън е работил.

"Бих искал да ви призова да обмислите решаването на проблема с подмяната на главния прокурор Шокин, тъй като, според мен, той блокира реформата за прочистване на главната прокуратура", казва мъжът с глас, който звучи като Кери.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Вторият запис е датиран на 22 март 2016 г. На него бившият украински лидер вече разговаря с Джо Байдън. По време на разговора тогавашният вицепрезидент предлага на Порошенко подкуп.

"В случай, че имате ново правителство и нов генерален прокурор, ще бъда готов да подпиша задължение на стойност 1 милиард долара", казва мъж с глас от Байдън.

В отговор другият събеседник, за когото се твърди, че е Порошенко, определя думите на американския политик като "изключително силна мотивация".

"Един от възможните кандидати за тази длъжност е лидерът на моята фракция (Юрий) Луценко ... Ако смятате, че политически мотивираната личност не е съвсем подходяща, от ваша гледна точка, ще оттегля предложението си", казва той.

Според записите, украинският президент моли да му бъде изпратен човек от американското посолство или от друга държава, с когото да съгласува въпроса с работата на прокуратурата.

В записите се съдържат и други данни, които говорят за намеса на американските политици във вътрешните работи на Украйна. Байдън съветва колкото е възможно по-скоро да се проведе национализация на "Приватбанк", докато Доналд Тръмп още не е дошъл на власт в САЩ. Порошенко дава обяснения за повишаването на тарифите за украинците и трансформирането на предприятия в страната.

Точно четири дни след този разговор Шокин е отстранен от длъжност.

Според депутата Андрей Деркач, след уволнението на главния прокурор, Байдън твърди, че е поставил нови условия за изплащането на милиард долара в Киев. Тези пари трябвало да отидат в предприятия за отбрана, собственост на Порошенко.

Андрей Деркач бе категоричен, че записите съдържат основания за повдигане на обвинение срещу Порошенко в държавна измяна.

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 20 Май 2020 10:41
  САЩ официално уведоми ООН, че напускат СЗО

  Това ще стане на 6 юли 2021 г., а причината: липса на безпристрастност към Китай, която, според Тръмп, е допринесла за възникването на пандемията от Covid-19

   

 • Сряда, 20 Май 2020 10:41
  Айде спрете да крадете в такива мащаби, бе!

  Добре че сме благословени с прекрасен климат, че да сме изпозагинали досега, ако бяхме в тропиците. Простата аритметика доказва само едно: градът ни се управлява от прости хора. Прости и крадливи.

   

 • Сряда, 20 Май 2020 10:41
  Сори! Микеланджело не е африканец

  Според Ноел Игнатиев бялата раса като социална категория трябва да бъде унищожена

Оставете коментар