Вторник, 29 Септември 2020

Петък, 26 Юни 2020 09:22

Проф. Балтов: Няма нужда от паника, просто трябва да се спазват ограниченията

Ако гледаме какви са активните случаи, за днес те са над 1800, а 21% или 384 пациента са настанени на лечение в болница. Всяко такова нарастване води до увеличаване броя на настанените в болници. Това каза пред Нова телевизия шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов за изключително притеснителната тенденция на много заболели от коронавирус на дневна база.

Той предупреди, че ако тревожната тенденция се запази и болните станат 300 души на ден, то това означава, че 20% или 60 души, ще бъдат приети в болниците, а това вече ставало наистина опасно за здравната ни система. "Това не е прост грип. Това е тежък вирус, който трябва да бъде лекуван 14 дни и ако получи отрицателен PCR тест, е изписан", предупреди проф.Балтов.

"Проблемът в "Света Анна" е свързан със Самоков. Там има огнище, огнището се насочва към Окръжна болница, сега вече има и пренасочени към нас и Александровска болница. В момента имаме 22-ма пациенти и един пациент на апаратна вентилация", обясни проф. Балтов.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Първият етап беше на един страх, след това беше един период на обучение и вече можем да кажем, че сме в периода на рационалното лечение на тази болест. Има изградени алгоритми, които се спазват, описа ситуацията в болниците шефът на "Пирогов".

"Няма нужда да се всява паника в населението. Апелираме да се спазват ограниченията. В момента сме в пика, когато от 15 юни се свалиха мерките и хората си помислиха, че всичко мина и вече е разрешено. Хората прекалено много се разпуснаха“, посочи проф.Балтов.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 26 Юни 2020 09:22
  58 нови случая на коронавирус у нас, 7 души са починали

  58 души са се заразили с коронавируса у нас през последните 24 часа, а 7 души са починали. Това показват данните на Единния информационен портал.

 • Петък, 26 Юни 2020 09:22
  169 са новозаразените с Covid-19 в България

  169 са новите случаи на коронавирус през изминалото денонощие, показват данните на Единния информационен портал.

 • Петък, 26 Юни 2020 09:22
  Красимир Вълчев: Под карантина са 0.4% от паралелките в страната

  По-думите му вече няма да има грипна ваканция, а ще се учи дистанционно

  Общото правило в страната в момента е, че маските на закрити места са задължителни. Ние имахме множество варианти за това как да направим по-безопасна средата в училище, – хибридно обучение, и да няма взаимодействие между паралелките, за да не караме децата да стоят цял ден с маски.

  Избрахме втория вариант. Това съобщи пред Нова телевизия министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

  В момента карантинираните паралелки са 0.4%, дори и да стигнат 4%, ще има максимум деца в стаите, това е по-добър вариант.

  „Сбъдват се по-скоро негативните сценарии с коронавируса. В началото очаквахме той да остане в Китай, след това да остане в Италия, да бъде кратък, лятото да изчезне. Нищо от това не се случи. Далеч по-трудно може би ще бъде следващите месеци, когато ще застудее времето и ще има и грипни вируси”, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев пред Диана Найденова в „Карай Направо”.

  По думите му засега стойностите на заразените с COVID-19 са нормални. В момента в училищата няма свръх стойности спрямо общия брой заразени. „Ако имаме бум на заразени в област или община, ще се минава изцяло на обучение в електронна среда. Надяваме се, че тези прагови стойности няма да бъдат достигнати”, заяви Вълчев.

  По-думите му вече няма да има грипна ваканция, а ще се учи дистанционно.

  Що се отнася до носенето на маски в училище той припомни, че общото правило в момента е, че те са задължителни на закритите места.

  „Имахме множество варианти да изберем. Основните бяха два – или паралелките да се разредят, или този, който избрахме – да има невзаимодействие на паралелките. Не можем да накараме децата да стоят целодневно в час с маските. Затова избрахме моделът на невзаимодействие на паралелките. Когато има заразено дете, се карантинира цялата паралелка”, каза образователният министър.

  На въпрос дали правителството ще изкара пълния си мандат или ще приключи преди “втория срок”, Вълчев допълни: “Ако изборите са редовни, ще са март. Ако сега се подаде оставка, те ще са през януари. Тоест разликата е два месеца, но цената е съставяне на служебно правителство, а това значи, че държавата ще остане без приет Бюджет за догодина. Това значи още, че януари месец някои от дейностите няма да стартират”, допълни министърът на образованието.

Оставете коментар