Неделя, 09 Август 2020

Неделя, 28 Юни 2020 12:58

ЕС отлага решението си за отваряне на границите, руските туроператори отменят екскурзиите

Daily Mail: ЕС рискува да разгневи Тръмп с решението да не отваря границите си за американските граждани

 

 

Страните членки на ЕС не успяха да се споразумеят за списъка от страни, които може да се смятат за "безопасни", за да позволят на техните граждани да влизат в блока от 1 юли, съобщи Франс прес, цитиран от БНР. "Консултациите продължават и ще се удължат до понеделник", е заявил дипломатически източник. В петък вечерта посланиците на 27-те страни членки бяха предложили списък от петнайсетина страни, който не включва САЩ.

Предложеният списък включва 14 страни - Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Мароко, Нова Зеландия, Сърбия, Тайланд, Тунис, Уругвай, Черна Гора, Южна Корея и Япония. Към тях се добавя и Китай, но при условие, че Пекин въведе реципрочни мерки. Предвижда се и приемане на посетителите от Андора, Ватикана, Монако и Сан Марино.

Решението на ЕС рискува да разгневи държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, коментират в редакцията на британския вестник Daily Mail.

Източници от Брюксел поясняват, че САЩ, Русия и няколко други държави се считат за „твърде опасни, защото не контролират разпространяването на коронавируса". Списъкът на „сигурните страни“ е бил съставен от висши дипломати на ЕС след дискусия за това как блокът трябва да възобнови бизнеса и туризма след карантината.

Известно е, че Канада и Австралия са включени в списъка. Страните са били оценени по критерии като процент на заразените и надеждност на данните, предоставени от здравните власти. Списъкът ще се актуализира на всеки две седмици, така че страните, които са изключени в началото, може да бъдат добавени по-късно.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Според Daily Mail представителите на Брюксел са се опитали да разчитат на научни доказателства, за да избегнат политизирането на процеса. В крайна сметка, според официални лица, САЩ и други страни активно се стремят да попаднат в списъка на сигурните страни, съобщава „Фокус“.

През март САЩ забраниха влизането на гражданите на повечето страни от ЕС. Оттогава американските власти не са облекчили тези ограничения, въпреки че броят на заразените и починалите от COVID-19 на континента е намалял, заключава Daily Mail.

Страните от Европейския съюз не могат да разчитат и на традиционните руски туристи през лятото, които в редица курорти в Европа са сред най-платежоспособните.  Руските туроператори вече започнаха да отменят планираните за юли тази година екскурзии в чужбина, съобщи Асоциацията на руските туроператори (ATOR).

"Туристическите оператори не хранят големи надежди за възстановяване на международния туризъм в близко бъдеще", заяви пред "Ехото на Москва" вицепрезидентът на ATOR Дмитрий Горин. По-специално екскурзиите в чужбина за месец юли отменят от ANEX Tour, PEGAS Touristik, TEZ Tour, Coral Travel и Intourist.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар