Събота, 08 Август 2020

Петък, 03 Юли 2020 12:15

Цялото френско правителство подаде оставка (допълнена)

Подалият оставка министър-председател се радва на много по-голяма популярност сред обществото, за разлика от президента Макрон

 

Френското правителство начело с министър-председателя Едуар Филип подаде оставка. След триумфа на Зелените на местните избори президентът Макрон беше загатнал за "пренареждане" на кабинета, съобщава DW.

Нестандартна, но очаквана стъпка, след като след поражението на местните избори президентът Макрон беше заявил, че възнамерява да пренастрои политиката си чрез промени в състава на правителството.

49-годишният Едуар Филип заема премиерския пост от май 2017 година. Засега няма информация дали ще оглави и следващия кабинет.

За политическото бъдеще на Филип се спекулира от месеци - най-вече заради напреженията между него и Макрон в хода на пандемията. Докато президентът се застъпваше за бързо разхлабване на ограниченията, Едуар Филип беше твърдо против.

Във френското общество Филип се радва на голяма популярност - в допитванията той има сериозна преднина пред президента Макрон.

Няколко часа по-късно Frаnсе 24 съобщи, че нoвият прeмиeр нa Фрaнция e Жaн Кacтeкc, който е бил обявен от фрeнcкия държaвeн глaвa Eмaнюeл Мaкрoн.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 03 Юли 2020 12:15
  ТАСС: Протестиращи изграждат палаткови градове в България

  За 31-ви ден протестиращите провеждат масови акции в София и други градове на страната, като основното им искане е оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев, разказва Агенцията

  Централният булевард в София – “Цариградско шосе” около моста Орлов мост, и площад Независимост – заключен между сградите на правителството, Народното събрание и президентската администрация, беше блокирана в събота с палаткови лагери, които участниците в антиправителствените протести поставиха късно снощи. Това пише Агенция ТАСС по повод вчерашните антиправителствени протести в центъра на столицата.

  “Протестиращите поставиха палатки на пътното платно и отказаха предложенията на полицията да ги преместят на тротоара. По Орлов мост, централно софийско кръстовище, са изградени твърди барикади. Протестиращите събират камъни и бутилки. Сред лагера имаше много жени, които попречиха на полицията да използва сила”, съобщава главният инспектор на столичната полиция Красимира Стоядинова, цитрана от ТАСС.

  Според Стоядинова преговорите с протестиращите за премахването на палатковия град ще продължат. „Ние уважаваме правото на протест, но призоваваме неговите участници да провеждат мирни акции, които не биха пречили на други жители на София“, добави Стоядинова.

  За 31-ви ден протестиращите провеждат масови акции в София и други градове на страната, като основното им искане е оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Според демонстрантите Правителството на премиера Бойко Борисов е затънало в корупция и по време на работата си не е успяло да осигури на гражданите проспериращ живот и достойни заплати. А главният прокурор Иван Гешев е обвинен в нападение срещу президента Румен Радев, организиране на демонстративни издирвания и арести, разказва ТАСС.

  Агенцията припомня, че първият масов протест се проведе в България на 9 юли, когато повече от хиляда души се събраха в подкрепа на Радев в сградата на президентската администрация, включително представители на различни политически партии и обществени организации. От този ден митинги и шествия под мотото “Защити демокрацията!” стават ежедневно, в тях участват предимно млади хора, допълва още Агенцията.

  Източник: БГНЕС

 • Петък, 03 Юли 2020 12:15
  Рискът е да заживеем в режим на клептокрация

  Добро утро. За да остане на власт, правителството пристъпи към употреба на сила. В среднощна акция полицията разтури палатковите лагери на протестиращите. Полицейски комисар на сутринта се яви по телевизията, разтълкува Конституцията и обяви, че е възстановен общественият ред, като 17 души са арестувани.

 • Петък, 03 Юли 2020 12:15
  Без напрежение премина протестът в София, блокадите остават

  Антиправителствените протести продължават, съобщава БНР. Блокирани заради палатковите лагери остават кръстовищата на Орлов мост, при Софийския университет и при Президентството.

Оставете коментар