Петък, 07 Август 2020

Събота, 11 Юли 2020 10:43

Напрежението в Сърбия не стихва

Белград се събужда след много сълзотворен газ и десетки арестувани

Поредна нощ на бурни протести в Белград - един човек е ранен, десетки са арестувани. Полицията използва сълзотворен газ и палки, за да разпръсне събралото се множество.

За четвъртa поредна вечер на площада пред парламента в Белград се събраха хиляди, за да изразят недоволството си от политиките на правителството и президента Александър Вучич, както и от начина, по който властта се справя с COVID кризата. Протестът започна мирно, но около 22:00 часа местно време група младежи започна да хвърля камъни, пиратки и сигнални ракети към сградата на парламента.

На място пристигнаха спецчасти, които успяха да овладеят ситуацията. Президентът Вучич каза, че виновните за размириците ще бъдат наказани и прикани гражданите да не се тревожат от създалата се ситуация. Премиерът Ана Бърнабич заяви, че болниците в града са препълнени с болни от COVID-19 и че протестите представляват огромен риск за здравето.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 11 Юли 2020 10:43
  Президентът на гражданите

  Преди 4 години, в началото на август 2016 г., вестник ЗЕМЯ беше първата българска медия, която подкрепи номинацията на БСП за изборите за президент на ген. Румен Радев. Сред причините, които изтъкнахме наред с това, че е достоен офицер, и патриот, мъж на дълга и честта, беше и фактът, че той е ново лице на фона на изхабения български политически елит. Но най-важната причина бе надеждата, че Радев ще стане коректив на оформящата се автократична държава, която бавно и полека бе превземана от мутрите и мафията, за да служи на задкулисието, а не на народа.

 • Събота, 11 Юли 2020 10:43
  Нинова: Искаме извънредно заседание на парламента в понеделник

  Искаме извънредно заседание на парламента в понеделник, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция на "Позитано" 20.

 • Събота, 11 Юли 2020 10:43
  Радев: Наследството на катастрофиралата автокрация е тежко

  В Бояна представиха първата част на своеобразна програма на президента за излизане от всеобщата криза.

  "Българите все повече си задават въпроса какво трябва да направим оттук нататък, така че да избегнем повтарянето на тази управленска катастрофа, да гарантираме демократичното развитие на обществото и излизане от демографската криза. Пред нас е примерът на авторитарното управление от последното десетилетие. На резултатите от подмяната на идеите от пропагандата, на суровата действителност от пиара, на законността и обществения морал от лоялността от вожда и партията държава, на законността от задкулусните договорки". Това обяви президентът Румен Радев в началото на представянето на Националния стратегически документ в Историческия музей в София.

Оставете коментар