Вторник, 29 Септември 2020

Четвъртък, 23 Юли 2020 16:54

Конституционният съд: Няма пречка всеки прокурор да разследва Гешев

Съдебен контрол върху актовете на прокуратурата би внесъл успокоение

 

 

Според Конституционния съд няма конституционна пречка всеки прокурор да разследва главния прокурор. Решението на съдиите по питане на Министерския съвет от края на миналата година и беше взето единодушно.

До питането се стигна след пореден доклад на Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа, известна като Венецианската комисия, в който се настояваше за конституционна реформа, за да се премахне недосегаемостта на главния прокурор.

Питането дойде от министъра на правосъдието Данаил Кирилов в началото на годината. Поводът бяха готвени промени в Закона за съдебната власт, в които трябваше да се запише създаването на  фигурата на независим прокурор, имащ право да разследва обвинител номер едно.

Текстът, по който са разсъждавали конституционните съдии, е, след като "главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори", възможно ли е негов подчинен да го разследва независимо. "Да" е единодушният отговор на съда, защото това следва от основополагащия правен принцип, че "никой не може да бъде съдия на самия себе си".

Според конституционалисти това, че съдът казва, че всеки редови прокурор може да разследва главния, не дава отговор на въпроса дали това практически е възможно заради йерархичната структура на държавното обвинение.

"Очевидно е, че може главният прокурор да бъде разследван, въпросът е този, който го разследва да е независим. Решението на Конституционния съд не даде отговор кой може да го разследва, а даде отговор на въпроса, че може да се разследва, нещо, което и преди знаехме... КС въобще не трябваше да допуска за разглеждане по същество този въпрос, защото няма спор по тълкуването. Главният прокурор може да бъде разследван, защото като гражданин на това общество може да бъде разследван като всеки. За него не е предвидена възможност да не може да бъде разследван", коментира адвокат Валя Гигова пред БНР.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

По думите ѝ един съдебен контрол върху актовете на прокуратурата би допринесъл за успокоение, че прокуратурата не е безконтролна и че върху действията ѝ може да има съдебен контрол, който е достатъчна гаранция за защита на правата на гражданите.

"Решението не даде отговор на въпроса кой може да го разследва, а даде отговор на въпроса, че може да се разследва нещо, което и преди това знаехме. Така, както е уредена структурата на прокуратурата в нашата конституция, няма прокурор, който да не е подчинен на главния прокурор. Да, никой не може да бъде съдия на себе си, ама се съгласете, че никой не може да бъде съдия  и на началника си", заяви адв. Гигова.

Междувременно, по предложение на "БСП за България" с голямо мнозинство парламентът реши да изслуша главния прокурор.

Иван Гешев беше задължен да подготви и внесе в Народното събрание доклад за дейността на прокуратурата  за периода януари - август 2020.  Против изслушването, което може да се осъществи най-рано през септември, гласува само един депутат.

По друго решение от днес с 9 на 3 гласа Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни текстове от Закона за здравето, свързани с въвеждането на извънредна епидемична обстановка.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 23 Юли 2020 16:54
  Румен Петков: Бойко, кажи си! Гешев ще те разбере!

  Премиерът е заинтересуван да няма служебно правителство по две причини. Първата – че един служебен вътрешен министър ще го арестува на третия час – заради снимките с парите с пачките с евро

 • Четвъртък, 23 Юли 2020 16:54
  Гешев: Успех на Евгени Иванов, ПРБ и Прокурорската колегия на ВСС имат нужда от компетентни членове

  Успех на колегата Евгени Иванов, който бе избран от професионалната общност. ПРБ и Прокурорската колегия на ВСС имат нужда от компетентни и почтени членове, защитаващи магистратите и независимостта на прокуратурата. Това написа в Туитър главният прокурор Иван Гешев по повод вчерашния избор в Прокурорската колегия на ВСС.

 • Четвъртък, 23 Юли 2020 16:54
  Прокурорите избират свой нов представител във ВСС

  Главният прокурор Иван Гешев и екипът му ще гласуват по интернет

  Над 1530 прокурори от цялата страна избират своя нов представител в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

  Те ще могат да гласуват дистанционно или с бюлетина за единствения кандидат Евгени Иванов.

  Изборът с бюлетина ще се проведе в Съдебната палата.

  1312 от държавните обвинители ще се възползват от дистанционната възможност. За предпочелите хартиената бюлетина изборният ден ще започне в 8.00 часа и ще завърши и ще приключи в 18.00 часа.

  Избирателната секция ще е само една.

  Главният прокурор Иван Гешев и екипът му ще гласуват по интернет. Кандидатът, военният прокурор Евгени Иванов, обаче ще го направи по традиционния начин.

  Изборът се смята за редовен, ако са гласували повече от половината от имащите право на глас, а за да бъде избран Иванов трябва да получи подкрепата на повече от половината от действително гласувалите.

  Миналата събота, когато стартира процедурата за изборен член на Висшия съдебен съвет, Евгени Иванов се обърна с кратко слово към колегите си.

  Той обеща да бъде техният глас в съдебния кадрови орган, обяви се против изваждането на прокуратурата от съдебната власт и беше категоричен:

  “Тежко и горко на държава, която няма независима прокуратура“.

  През деня, докато тече прокурорския избор, намерение за протест са заявили от “Демократична България“ – събитието е под наслов “Не на мафията в прокуратурата“.

  Източник: БНР

Оставете коментар