Петък, 02 Октомври 2020

Вторник, 04 Август 2020 18:27

Борисов: Нито ще затваряме бизнес, нито ще затваряме хора

Здравният министър: Мерките срещу Covid-19 са достатъчни. Ако положителните случаи станат над 350 дневно, в страната могат да бъдат разкрити допълнително 8 415 легла

 

 

Премиерът Бойко Борисов поиска стриктно да се следи за изплащането на допълнителните финансови средства на лекарите, сестрите, санитарите, лаборантите и на всички служители на първа линия в борбата с Covid-19.

На среща със здравния министър и главния държавен санитарен инспектор, премиерът разпореди "фалшивите новини" за затягане на мерките и за въвеждане на извънредно положение да бъдат опровергани с факти и коментира:

"С най-меките мерки, но понеже ги взехме навреме! Продължаваме да следим много внимателно кризата. Нищо не налага и няма да затваряме! Точно обратното - държим и, ако с тези темпове се движим е в рамките на контрола - болниците могат да издържат. Но изрично трябва да кажа на хората, защото те всеки ден ги плашат и измислят лъжи. Нито ще затваряме бизнес, нито ще затваряме хора".

По-рано днес здравният министър Костадин Ангелов обяви на брифинг, че няма да се затягат противоепидемичните мерки в страната.

Според оценка на Експертния съвет действащите към момента изисквания са достатъчни, за да се противодейства на разпространението на Covid-19.

Министър Ангелов посочи, че за последните две седмици се наблюдава спад на новозаразените в страната с 9,8% в сравнение с предходния период от 14 дни.

Към настоящия момент мерките в България са напълно достатъчни, каза проф. Ангелов на база спада на новозаразените през последните две седмици.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Върху здравната система в момента няма съществен натиск, добави здравният министър. По думите му болничните заведения имат готовност, при необходимост, да разкрият допълнителни легла.

Ако положителните случаи станат над 350 дневно, в страната могат да бъдат разкрити допълнително 8 415 нови легла.

Двете огнища на зараза в домовете за възрастни хора във Варна и в Русе “са контролирани“, каза професор Ангелов. В дома в Русе положителните случаи в момента са 91, а във Варна - 93.

Предстои среща между Министерството на здравеопазването и МОН. Работна група ще започне да заседава от следващата седмица, за да бъде решено как ще започне новата учебна година и каква ще бъде процедурата при заразен ученик или учител.

Предстои среща с футболните представители, на която ще бъде решено дали да бъде допусната публика на предстоящото футболно първенство.

От МЗ са склонни да бъдат допуснати фенове на стадиона при строги мерки и глоби за неспазването им.

В Европа се наблюдава спад на новозаразените за последните 14 дни в Португалия, Испания и Словакия. Малта, Гърция и Румъния бележат ръст на новозаразените.

източник: БНР

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар