Събота, 30 Май 2020

Понеделник, 22 Януари 2018 08:45

5 години митниците са работили с „пробита” система, 300 000 транзакции са изчезнали само за половин година

Българската акцизна централизирана информационна система е приета с множество недостатъци през май 2013 г. и чак тази пролет може да се очаква тя да получи адекватно ниво на защита. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев пред БТВ. Той посочи, че само за 6 месеца от системата са изчезнали около 300 000 транзакции. Това са стотици милиони левове.

Темата стана актуална покрай вота на недоверие срещу правителството. „За нас това е бизнес проблем, започнахме да говорим за него преди 5 години”, посочи Делчев. Той допълни, че приетата с недостатъци система е струвала на икономическите оператори 150 млн. лв („Тези пари ги плащаме ние, това са допълнителни стотинки върху цената на горивата”), а след това и още пари в хода на нагаждането на системата. По думите му ниската степен на защита е нещо, за което многократно са сигнализирали институциите. „Много години ние в разговори с Агенция „Митници” казвахме, че системата може да бъде манипулирана – казваха ни „Няма такова животно”, разказа Делчев. 

Така в крайна сметка браншовата организация сезирала главния прокурор, а той – ДАНС. Агенцията излязла със секретен доклад, който потвърдил опасенията на бизнеса – в системата могат да влизат както митничари, така и ИТ специалисти от поддръжката. Всички те можели да заличават транзакции без да оставят следа. Всяка транзакция може да бъде влакова композиция или танкер, за които след това не се плаща акциз.

Според Делчев обаче по-големият проблем не са тези, които манипулират системата, а този, който е разрешил внедряването й – директорът на Агенция „Митници”. Той посочи, че според доклада на финансовия министър Владислав Горанов техническите проблеми в БАЦИС са отстранени, но срокът за прилагане на мерките срещу неоторизиран достъп в системата е чак в края на април тази година. „Докато разчитаме на доверие става този гигантски сив сектор в търговията с горива”, подчерта Андрей Делчев.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 22 Януари 2018 08:45
  Боян Чуков: В навечерието на един нов свят

  Живеем в странно и объркано време. Западната коалиция спешно напуска Близкия Изток. На терена около сирийските нефтени находища остават само англосаксонците. Най-вече със своите частни военни компании. А Венецуела и Куба изпращат екипи от военни лекари в Италия. Руски военни медицински конвои „щурмуват“ Рим и Бергамо. Китайците обгрижват болните от коронавирус италианци. Дали светът е полудял?

 • Понеделник, 22 Януари 2018 08:45
  Тръмп: САЩ са на първо място в света по заразявания, защото имат най-добрата система за тестване

  Излизането на САЩ на първо място в света по броя на регистрираните случаи на заразяване с новия коронавирус се обяснява с добре функциониращата система за тестване. Това заяви президентът на страната Доналд Тръмп в хода на брифинг в Белия Дом, предава ТАСС, цитирана от агенция "Фокус".

 • Понеделник, 22 Януари 2018 08:45
  Кога и с колко ще паднат цените на горивата у нас?

  Петролът на световната борса се срина, след седмица се очаква цените при търговците на дребно да тръгнат надолу

Оставете коментар