Сряда, 27 Май 2020

Вторник, 30 Януари 2018 17:58

Йончева със свръхсили, стана виновна на Добрев и за решението на съда за оставката му

Депутатът Елена Йончева се оказа като жената воин със свръхсили, която може да влияе над всички власти. Делян Добрев, с когото водят задочен спор в медиите, отново я нападна. Този път повод беше становището на съда, който категорично се произнесе, че парламентът е нарушил Конституцията, когато не е приел оставката на бившия енергиен министър.

"Казусът с динамичния фактически състав подаване на оставка от народен представител е винаги сложен. Спорен е въпросът каква е силата на решението на НС. Дали то има правопораждащо действие или е водеща единствено волята на подалия оставката народен представител. При положение, че КС е предвидил изрично в Конституцията, че НС се произнася с решение, т.е. обсъжда подадената оставка, така и настоящото НС обсъди оставката на Делян Добрев." Това заяви председателят на правната комисия Данаил Кирилов по повод решението на Конституционния съд, според което отхвърлянето на оставката на Добрев в НС е противоконституционно. Кирилов припомни как при старта на 42-то НС народният представител от ГЕРБ Иван Портних, избран за кмет на Варна, не е бил освободен от тогавашното мнозинство. Тогава са се наложили три гласувания. В този казус е имало насилие над волята на народния представител за разлика от сега, където Добрев е подкрепен, когато е подал оставката на достойнството, по думите на Кирилов.

"Той защити името си. Ние защитихме неговото име. Затова е нормално и обяснимо, че константната воля на г-н Добрев не е за оставка. И затова ПГ настоя и той направи волеизявление, че оттегля оставката си", добави Кирилов. Кирилов обърна специално внимание на последния абзац в решението на КС, а именно: "НС, а не КС, е овластен от Конституцията орган да се произнесе по прекратяване пълномощията на народен представител на основание на подадена оставка. Затова настоящото решение, освен, че по начало не може да има ретроактивно действие, не решава и въпроса за статуса на Делян Добрев като народен представител. Парламентарната процедура по приемане на оставка е установена в интерес на подалия народен представител, поради което продължаването й е обвързано с неговата свободно изразена воля."

"Вие знаете каква е свободно изразената воля", добави Кирилов. В заключение той подчерта, че са спекулативни твърденията на БСП за незачитане на конституционните норми и правилниците. "С документи в националния ефир опровергах всички лъжи на г-жа Елена Йончева", заяви от своя страна депутатът Делян Добрев. Той беше категоричен, че след края на декември е изтеглил молбата си за оставка, "заради подкрепата, която получих от обществото". 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар