Петък, 10 Юли 2020

Вторник, 14 Август 2018 12:04

200 000 души остават без гражданска отговорност заради кипърска фирма

Застрахователната компания "Олимпик" е в несъстоятелност. Това става ясно от съобщение на сайта на компанията. В него се казва, че Павлос Накузи от Mazars Limited е назначен като временен ликвидатор. В него се цитира и закона, според който всички застрахователни полици издадени от дружеството се прекратяват едновременно с публикуването на назначаването на Временния ликвидатор в Държавен вестник на Кипър. Тази публикация ще се извърши в петък (17 август). "Всички притежатели на такива полици трябва да предприемат спешни действия, за да осигурят своевременно алтернативно застрахователно покритие", пише още в сайта на "Олимпик". 

Кипърската компания, която има клон и у нас, е с отнет лиценз след решение на Комисията за финансов надзор (оповестено на 10 май). От него се разбира, че причината за наложената мярка е неплатежоспособността на дружеството. Няколко дни по-късно (на 14 май) застрахователната компания обяви, че до тази ситуация се е стигнало заради недостатъчната информация по подадения от одитната им фирма отчет, в частта за гарантиране на капиталовите възможности. Това се е случило въпреки предоставените доказателства от страна на "Олимпик", че активите й са обезпечени, твърди застрахователят. Съгласно практиката в Кипър на това застрахователно дружество бе даден специален лиценз. Той включваше само възможност за продължаване на дейността по вече сключени договори, за уреждане на висящи претенции и събиране на дължими към дружеството премии. Този лиценз изтече на 8 юни 2018-а. Това означава, че 200 000 души на практика ще останат без застраховка "гражданска отговорност", а парите, които ще "потънат", са на стойност около 13 млн. лв. 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 14 Август 2018 12:04
  Радев: Кипър е важен икономически и търговски партньор, добрите ни отношения предстои да се развиват

  За мен е истинско удоволствие да видя събрани представители на българския и кипърския бизнес. Това е ясен знак, че добрите отношения предстои да се развиват. Нашата обща цел да задълбочим сътрудничеството в енергетиката, туризма и икономиката изглежда все по-постижимо. Кипър е наш важен икономически и търговски партньор. Това каза президентът Румен Радев по време на откриването на Българо-кипърски бизнес форум, предаде „Фокус“.

 • Вторник, 14 Август 2018 12:04
  Ситуацията с мигрантите в Кипър – "невъзможна за справяне"

  Повечето от тях са мъже, идващи в големи групи, при това от страни, които доскоро не са били характерни като бежански, като Камерун и Нигерия. Правителството на Кипър иска помощ от ООН и ЕС

 • Вторник, 14 Август 2018 12:04
  Затова България прилича на разграден двор

  Примерният български гражданин трябва да разбира от финансов надзор и да го упражнява в свободното си време. Трябва да е вещ във финансовото разузнаване и да си разузнава финансово по малко всеки ден. Трябва да е специалист по международна организирана престъпност и да се ориентира безпогрешно сред гущерите с не съвсем отрязани опашки, като не е излишно от време на време да си сваля всички публични регистри, че кой знае дали утре ще има достъп до тях. Това са само част от задълженията, които властта вменява на българите - ако съдим от реакциите по три случая от последния месец.

  Поне 200 хиляди души изведнъж научиха, че остават без задължителната за собствениците на автомобили застраховка „Гражданска отговорност“. Близо 400 хиляди фирми пък останаха за две (засега) седмици без активен Търговски регистър и без възможността да удостоверяват актуалното си състояние или да вписват промени. На фона на тези случки ошашавената публика започна да забравя за нашумялата покрай ареста на Митьо Очите охранителна фирма от Бургас, която се свързва и с други „звезди“ от бившата групировка ВИС-2. И вече никой не притеснява МВР с въпроса защо изобщо такава фирма може да има лиценз.

  Общото между тези истории не е само календарът - и трите дават нагледен пример какво означава разграден двор, какво означава институциите да не изпълняват задълженията, за които им плащат данъкоплатците, и как в резултат същите тези данъкоплатци накрая получават поне двойна сметка.

  Изненадани институции

  Регистрираната в Кипър и работеща основно на българския пазар застрахователна компания „Олимпик“ тръгва по пътя на фалита през месец май. Тогава лицензът ѝ там е отнет, а българската Комисия за финансов надзор (КФН) веднага забранява сключването на нови договори. С това регулаторът формално си е свършил работата. А над 200 хиляди потребители вероятно са били длъжни да следят бюлетините за дейността на КФН, да четат специализирани издания, да се консултират редовно със застрахователни експерти, за да научат какво им се случва. Повечето не са били толкова примерни граждани. Чак в началото на месеца те научават, че застраховките им няма да важат след 17 август и трябва веднага да си купят нови. Законът казва, че българският гаранционен фонд не покрива такива случаи, защото фирмата е кипърска и работи свободно в България според правилата на ЕС.

  Държавата наистина не може (а и би било несправедливо спрямо останалите потребители) да обезщети клиентите на „Олимпик“. Но тя не е свършила друга своя работа, за да избегне тази ситуация. Официално застрахователната компания е регистрирана в Кипър, но работи предимно в България. Собственост е на фирма от Люксембург, собственост на испанец, който пък няма чисто досие във финансовия сектор в своята страна. Според одиторите в Кипър, липсват едни 210 милиона евро, а по улиците на София от години се коментира дали действителните собственици не са едни познати български момчета с прякори от силовите групировки. Нито един от тези детайли не е направил впечатление на българските служби - финансовото разузнаване е част от ДАНС и по нищо не личи някой там да е изпълнил задълженията си.

  На какво прилича това?

  Това прилича на искрената изненада на управляващите, че в техническата поддръжка на Търговския регистър са допуснати безобразия, като тази работа от години се изпълнява от една и съща фирма. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов дори допусна умишлен саботаж и заговори как тази фирма е работила и с МВР след политически натиск. И този път реакцията на управляващите е като на чужденци, които само минават оттук през лятото. Въпросната фирма отдавна е наричана „властелинът на секретните поръчки“ - тя работи с почти всички държавни ведомства и изпълнява огромна част от специалните поръчки, свързани с националната сигурност и контролирани от ДАНС. Това го знае много добре и г-н Цветанов, който бе и силов вицепремиер, и вътрешен министър. Държавата сама е допуснала да бъде силно зависима от една фирма, свързвана със спорни и могъщи фигури от миналото.

  Същата тази държава знае много добре кои момчета с прякори какви охранителни фирми са регистрирали. Знае, че повечето са управлявани от подставени лица. Знае, че дейността на служителите им не винаги е в рамките на закона и че легалната охранителна дейност е в опасна близост с нощните наказателни бригади. МВР обаче е издало лиценз на такива фирми. И се прави, че не забелязва поводите, които самите момчета дават за отнемане на лиценза.

  Същият разграден двор допусна „аферата на века“ с фалита на КТБ. Резултатът от всичко това: данъкоплатците веднъж плащат на бездействащите институции и втори път плащат сметката от тяхното бездействие. Но очевидно нито институциите, нито данъкоплатците не са си научили урока.

  Иван Бедров, Дойче Веле

Оставете коментар