Петък, 03 Юли 2020

Четвъртък, 16 Август 2018 15:45

КФН проспала аферата "Олимп"

Комисията за финансов надзор (КФН) е проспала срива на застрахователната компания Олимпик от Кипър, в резултат на който около 250 000 автомобила в България остават без Гражданска отговорност и Каско. КФН носи и политическата отговорност, че е допуснала това. Около това становище се обединиха председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров и Борислав Богоев, бивш заместник-председател на КФН, които коментираха случая по БНР.

Напомнете, че КФН е държавният орган с най-високи заплати, чиято шефка взема 20 000 лв. месечно и използва 3 служебни коли, заместници й станаха депутатката от ГЕРБ, известна с това, че чете римското число VII като ВиАйАй и бившият шеф на НАП и неизвестно защо махнат заместник-министър на финансите в този кабинет Бойко Атанасов. Те пък се разписват за около 15 000 лв. месечно с бонусите.

Премиерът Бойко Борисов вече разпореди на вицепремиера Томислав Дончев, на финансовия министър Владислав Горанов и на КФН да проучат ситуацията с фалиралия кипърски застраховател. Според Владимир Тодоров трябва да бъде питана КФН колко пъти се е обръщала към регулатора в Кипър. "И въобще обърнала ли се е към кипърския регулатор да каже: Колеги, вашият застраховател тук не плаща, бави, има недостатъчно резерви и т.н. Така че има начини за въздействие." По думите на Борислав Богоев, "не нещо, а всичко" е било проспано от регулатора в казуса с Олимпик: "И ако регулаторът беше излязъл и беше казал: Внимавайте с тази компания! Ама това било намеса. Няма такова нещо. Сега, какво правим ние? Тичаме след събитията. Нали ролята на този регулатор е преди това да вземе своите мерки и решения. Къде отидоха тези 60 милиона на година от застраховките на българските граждани? Това е изтичане на национален капитал. Кражба на национален капитал. Защото тези пари, не са пари на застрахователя. Това са пари на застрахованите лица и те са елемент на националното богатство".

По време на работата си в КФН, Богоев е изпратил проверка в българския клон на Олимпик заедно с ДАНС. "Влязохме на проверка, за да им покажем, че тук не могат да си разиграват коня. Написах на техния регулатор: "Вие, ако искате, идвайте с нас на проверка, но аз влизам". И долетяха със следващия самолет". КФН има достатъчно правомощия, в това число и да забрани продажба на застраховки, предаде Актуално.

Тодоров изтъкна, че някои от обезщетенията по тази застраховка са нужни веднага заради спешността от лечение на пострадали от катастрофи, но от фалирала компания застраховки едва ли ще се получат. Както се разбра, седемте общински ДКЦ-та и болница Св. Мина в Пловдив са били застраховани във фалиралата Олимпик, съобщи зам.-кметът по здравеопазване Розалин Петков. Представител на Олимпик за Пловдив и Южна България е зам.- председателят на Общинския съвет Пепа Деведжиева от Реформаторския блок.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар