Сряда, 23 Септември 2020

Събота, 01 Декември 2018 16:05

Калоян Паргов: Установеният модел на управление е порочен и неспособен да реализира основните принципи на демокрацията

От първостепенна важност е кой е стратегическият ни съюзник, смята лидерът на софийската организация на БСП

 

"Има три риска пред БСП за спечелването на европейските избори: Първо – конфликтите на европейско, национално и местно ниво. Второ – подреждането на листата за Европейски парламент. Трето – риториката и посланията, да не допуснем да ни вкарат отново в графата „антиевропейска партия”. Ако успеем да преминем успешно през това първо предизвикателство, ще имаме стабилна основа за спечелването на местните избори”.

Това каза лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов пред делегатите на XIII-ата Конференция на Софийската градска организация на БСП.

Относно изборите в София той заяви, че има всички предпоставки да се сложи край на монопола на ГЕРБ. „Витрината на управлението им се пропука. Митът за добрата кметица е разбит. Но задачата не е толкова лесна. Пред нас имаме опонент, който ще направи всичко възможно да задържи властта. Поради това е необходима пълна мобилизация на целия наличен ресурс – кадрови, експертен, комуникационен”, подчерта лидерът на столичните социалисти, който е и председател на групата на БСП в СОС.

Калоян Паргов посочи няколко основни въпроса, които стоят пред БСП: 

Първият е образът на желаното бъдеще на България. Този въпрос се поставя с проекта „Визия за България”. Той смята, че окончателният вариант трябва да бъде крайгълният камък, около който да се търси обединение.

Вторият въпрос е свързан с волята да реализираме това, върху което се обединим. Най-голямото изпитание пред всяка партия е възможността да се упражнява властта. Но с властта не се търгува, особено когато да заложени националните интереси и идеали. Властта е отговорност и само поемането на отговорност за управлението на държавата ще превърне БСП в субект на властта, посочи Паргов.

Трети въпрос: с кого ще осъществим политиките си? Т.е. подготвяме ли управленски кадри и как ги готвим.

Четвърти въпрос: кой е стратегическият ни съюзник? Този въпрос е от първостепенна важност, защото както показват социологическите проучвания, при едни бъдещи парламентарни избори се очертава коалиционен формат на управление. Това изисква още отсега да водим разговори по национално значими въпроси и да търсим конструктивни решения.

И петият въпрос е свързан с реидеологизацията: за преосмисляне и утвърждаване на социалистическите ценности, за изграждане на европейска социална държава, основана на справедливост и солидарност.

Отговорът на всички тези въпроси минава през консолидация на партията, консолидация на лявото и консолидация на всички тези, които желаят промяна, категоричен е лидерът на БСП – София Калоян Паргов.

Нужен ни е български социален и работещ икономически модел, може да го наречем социален българизъм – да съхраним и възродим българската нация и да върнем справедливостта и солидарността в живота на хората. Всичко останало би трябвало да се разглежда като инструмент за постигането на тези цели, каза още Паргов в коментара си за ситуацията в страната.

Според него установеният сега модел на управление е порочен, неефективен, несправедлив, неспособен да реализира основните принципи на демокрацията и да гарантира върховенството на закона. Той забавя растежа, потиска инициативата, генерира неравенства, увеличава поляризацията на обществото и обрича на бедност големи социални слоеве и групи от населението. Популизмът се превръща във водещо начало на политиката и практически размива границите между политическите послания и действията на различните политически сили. Като резултат - обществото е без ясни цели и перспективи, развитието е стихийно, растежът е бавен. Вероятността да достигнем средните равнища на ЕС е сведена до нула, е мнението на Калоян Паргов.

Според него картината на управлението в София не е по-различна - липса на управленски капацитет, арогантност и чувство за безнаказаност. „Темата за лошото качество на ремонтите в централната градска част стана водеща. А липсата на грижа и инвестиции в крайните квартали и крайградските райони е хроничен проблем. Замърсяването на въздуха се превърна в постоянна тема на ежедневието ни. А на този фон ГЕРБ искат боклука на София да се гори почти в центъра на града. Трафикът и задръстванията са постоянна болка. Платените зони за паркиране са на път да стигнат до Околовръстното, но проблемът с паркирането така и не се решава. Тъмнината и разбитите улици и тророари са запазена марка за жилищните комплекси. Улиците в тях не са преасфалтирани от времето на социализма и горе-долу оттогава не са мити. В различни квартали на столицата ежедневно има протести и исканията са сходни и логични - адекватна жизнена среда, която да гарантира прилично качество на живот. След като сме граждани на европейска столица, искаме и европейски стандарт на живот", убеден е председателят на БСП – София.

„Нужно е да се преосмисли ролята на България в ЕС оттук нататък, свързана с заемането и отстояването на пробългарски и национално отговорни позиции. Стартът на предизборната кампания трябва да започне от Конгреса на 26 януари и да постави началото на победния рейд на БСП”, заяви Калоян Паргов.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар