Неделя, 07 Юни 2020

Неделя, 17 Февруари 2019 12:34

Корнелия Нинова предлага на БСП да напусне парламента

Г-н Борисов, или сте премиер и поемате отговорността за всичко, или просто заявете, че сте изморен и отстъпете пътя за предсрочни избори, призова председателят на БСП Корнелия Нинова и предложи парламентарната групата на „БСП за България” да напусне парламента. Това стана по време на провеждащия се днес Национален съвет на партията. Решението трябва да вземе пленумът.

Мотивите на Нинова:

Предлагам ПГ на "БСП за България"да напусне българското Народно събрание със следните аргументи: Законодателният орган, върховният орган в държавата се ползва с 8 % доверие. Вместо там да се правят и коват истинските закони, които да подобряват живота на българските граждани се прави тежък лобизъм в интерес на фирми и олигарси и се правят задкулисни партийни договорки. Ние нямаме място в тези договорки и в този тип законодателство. Предложихме своята алтернатива, с алтернативен бюджет. Нищо от това не се приема. Парламентът не е превърнат в място, където се водят спорове за политики, а място, където се водят жълти спорове, обидни дебати", обоснова се Нинова и предложи Пленумът на БСП да обсъди този въпрос.

Условията пред управляващото мнозинство - ГЕРБ, Патриоти, ДПС и "Воля"

Корнелия Нинова за пореден път настоя за избор на нова ЦИК, отмяна на срамните среднощни гласувания по ИК, връщане на преференцията и започване отново на дебата за машинното гласуване.

"Не се притесняваме от това, че сме единствените и различните. Когато се бориш със задкулисието, няма как да застанеш от другата страна. Не сме в изолация, защото сме с онези български граждани, които се борят с този модел", заяви тя.

За  „Гебрев“ и прането на пари във Венецуела

С „Гебрев“ и евентуалното пране на пари във Венецуела ГЕРБ ни отдалечават със светкавична скорост от европейското бъдеще - Шенген и Еврозоната, заяви Корнелия Нинова.

"Четири години българските институции, българското правителство е знаело за първия случай за г-н Гебрев, защото е правило разследване и си е мълчало. За да дойде момент външни партньорски служби и посланици да поставят много категорично въпроса в България. Второто събитие с международен привкус - това за съмнение за пране на пари от Венецуела през българска банка, се случи в момента, в който българското правителство излезе с позиция срещу президента Мадуро. В същото време държавната петролна компания е превеждала пари в България. Това е стряскащо и показва няколко неща. Ако българските служби и институции за знаели за това и са го премълчали, те са съучастници. Ако не са знаели, то те са неспособни да гарантират националната сигурност на България“, подчерта председателят  на БСП по време на Националното съвещание на левицата.

За Изборния кодекс  и управляващото мнозинство ГЕРБ - ДПС

Корнелия Нинова подчерта, че нощта на приемането на Изборния кодекс е била брилянтен пример за пазарлък и политическо сговаряне. „Това беше грозен пазарлък за партийни интереси. Пазарлък, който беше предложен и на нас. Имам самочувствието, че ние го отказахме и да ви кажа, че трябва да се гордеем с това. Това е доказателство за думите ни. На този модел трябва да се сложи край. Моделът на прехода и задкулисието трябва да спре. Да се сложат на масата откритите разговори между партиите и резултата от тях“, коментира Нинова. Лидерът на левицата нарече политическото поведение през онази нощ „ти на мене, аз на тебе“ и гарантира, че БСП като партия не е участвала в „този грозен пазарлък“.

Лидерът на БСП увери, че левицата няма да спре дотук с Изборния кодекс. Тя заяви, че е подготвен сигнал до Венецианската комисия. Също така призова и президента на наложи вето на кодекса. „Нашите колеги юристи работят по конституционна жалба. Най-важното в този спор е да не позволим базисни ценности на българското общество да бъдат заличени“, допълни Нинова.

Бойко Борисов да поеме отговорността си като премиер

Г-н Борисов, или сте премиер и поемате отговорността за всичко, или просто заявете, че сте изморен и отстъпете пътя за предсрочни избори, призова категорично Корнелия Нинова.

„Интересно е, че на фона на тези горещи събития и в България и със загубата на доверие с тези международни скандали отвън, премиерът Борисов, който обикновено е активен и поема отговорност за всичко, се скри“, подчерта Нинова.

„По скандала „Ало, Банов съм“, което е корупция на най-високо равнище чрез министри, той казва „Не искам да влизам в това“. Как не искаш да влизаш? Това е твой министър, това е твоят Министерски съвет. Там се договаряте как да крадете пари и ти не искаш да влизаш в това”, възмути се Нинова.

Лидерът на БСП посочи още примери за пасивното поведение на премиера и председател на ГЕРБ: „По Изборния кодекс казва: „Те нека си говорят, аз нямам отношение към това. Прехвърлил съм го на парламентарната група“. Г-н Борисов, или сте премиер и поемате отговорността за всичко, което се случва и във вашата група и решенията на мнозинството и като премиер на страната, или просто заявете, че сте изморен и не можете да правете това и отстъпете пътя за предсрочни избори и да дойдат и партии, и хора, които могат не само да стабилизират държавата, но и да й дадат друг път за развитие“, заяви Корнелия Нинова, обръщайки се индиректно към Борисов.

ВИДЕО - Национален съвет на БСП

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар