Понеделник, 24 Февруари 2020

Сряда, 27 Февруари 2019 15:11

Изтеглят скандалните брошури с хомосексуално съдържание от училищата

Според здравния министър било умишлена провокация.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че рекламните брошури "Любов без последствия", в които мъже правят любов с мъже, са попаднали погрешно в училищата в Хасково, Кърджали, Монтана, Видин и Ямбол.

Ананиев обяви, че брошурата е част от образователната програма, която се финансира от Глобалния фонд на ООН, преиздадена е през 2009 година и в началото на 2017 г. Брошурата е насочена към превенция на разпространението на СПИН и трябва да е налична единствено в специализираните кабинети за изследване за тази болест.

"Това е една провокация, която ние в момента я разследваме и всички виновни лица ще бъдат наказани по съответния начин. В никакъв случай тази брошура не е била предназначена за училищата. Веднага след като получихме информация, че тя се разпространява в училищата с Министерството на образованието от една седмица правим всичко възможно, за да приберем тези брошури".

Пет районни здравни инспекции са взели решение брошурите да се разпространят в училищата, вероятно без знанието на директорите, каза още Ананиев. "Тези пет РЗИ-та са Монтана, Видин, Ямбол, Кърджали и Хасково. Аз не съм убеден, че директорите са допуснали това да се случи. Може би представителите на РЗИ-тата са ги занесли и са ги оставили".

Здравният министър обясни, че от една седмица се прави всичко възможно за изтеглянето на разпространените брошури от училищата и отговорните за това лица ще понесат последствията.

Брошурите предизвикаха остри реакции сред родители и учители. Те не отричат, че децата им трябва да бъдат информирани за последствията от полово предаваните болести, но на подходяща възраст и по подходящ начин.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар