Понеделник, 22 Април 2019
Сряда, 20 Март 2019 13:13

От БСП искат проверка на имотните сделки на Цветан Цветанов

НАП, КОНПИ и премиерът Бойко Борисов да проверят сделките за заменките на апартаментите и новопридобитото тузарско жилище на Цветан Цветанов", призова депутатът от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков пред журналисти.

Той припомни, че преди години Цветан Цветанов е станал известен с шестте си апартамента. "Необяснимото богатство тогава беше оправдано с пенсиите на тъста и тъщата. Започна проверка, която не намери нередности. Случайно или не, шефът на НАП, който проверява Цветанов, стана депутат от ГЕРБ.

Днес разбираме, че Цветанов е собственик на апартамент от 315 кв.м с ВИП асансьор в една от най-скъпите сгради в България. Придобит този път не с пенсиите на тъщата, а със заменки, при четири пъти занижени цени – по-евтин от панелен апартамент в покрайнините”, каза още Явор Божанков. По думите му, пазарните цени са около 2600 евро на квадрат, но за Цветанов цената се оказва само 600.

"Така той получава подарък от над 1 млн. лв. спрямо пазарната цена. Поставяме риторично въпроса - срещу какво и защо строителят губи тези пари?", попита социалистът.

Според него отговорът се съдържа в документ на Европейската комисия, според който 2/3 от прането на пари в България е свързано с политици. Той подчерта, че по тези сигнали не се води качествено разследване и липсват резултати.

"Призоваваме НАП и КОМПИ - компетентните органи, да си свършат работата обективно и смело и да прочетат документа на Европейската комисия", каза Божанков.

По думите му е несправедливо българските граждани да бъдат преследват от НАП за един лев, българският бизнес да се свързва към кого ли не с касовите си апарати, а българските адвокати да доносничат за своите клиенти и българските политиците да остават необезпокоявани.

"Призоваваме министър-председателя Бойко Борисов, който е заявил, че дори съмнение за корупция няма да търпи – да погледне около себе, където се правят заменки за милиони и да вземе мерки", заключи Явор Божанков.

Междуврменно стана ясно, че от ГД "Боец" са сезирали прокуратурата за придобивката на Цветанов, което бе потвърдено и от говорителката на държавното обвинение Румяна Арнаудова.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 20 Март 2019 13:13
  Йончева дава на спецпрокуратурата оригинален запис на “Ало, Банов”

  "Ние предоставяме на специализираната прокуратура запис, това е оригиналният запис, направен е на 21.03.2016. Смятам, че този път специализираната прокуратура няма да може да се измъкне от разследване по аферата "Ало, Банов."

  Това каза водачът на листата за евроизборите на БСП Елена Йончева, на специална пресконференция от централата на партията. 

  "От документите по безспорен начин се установяват думите от записа", добави депутатът юрист Пенчо Минков.

  „Проверих записа, направен е на 21.03.2016 г. и неговата продължителност и съдържание отговарят напълно на копието на електронния запис, който предоставихме на специализираната прокуратура. Смятаме, че този път спецпрокуратурата няма да се измъкне от разследване", заяви на пресконференцията Йончева. 

  БСП обжалват постановлението, с което спецпрокуратурата отказа да образува досъдебно производство по сигналите срещу министъра на културата Боил Банов за строежа на Ларгото. 

 • Сряда, 20 Март 2019 13:13
  Иво Христов: Имам една кауза – възстановяване на демокрацията в България

  Румен Радев е световно легитимиран, той е основният борец срещу корупцията, заяви той 

 • Сряда, 20 Март 2019 13:13
  Иво Христов: В България наистина има автокрация

  Остава лоялен към президента Румен Радев и решението да се кандидатира за депутат в Европейския парламент и да напусне поста съветник на държавния глава е лично

Оставете коментар