Сряда, 08 Юли 2020

Сряда, 26 Юни 2019 15:19

„Росатом“ ще участва в процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“. Руският премиер Димтрий Медведев прие председателят на Народното събрание Цвета Караянчева

Руската държавна компания за атомна енергия „Росатом“ ще се включи в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“. Това стана ясно след среща между председателят на парламента Цвета Караянчева и министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев в Москва, предаде пресслужбата на Народното събрание.

Общото послание на срещата между двамата бе изразеният оптимизъм за развитието на двустранните отношения между България и Русия.

Цвета Караянчева благодари на Дмитрий Медведев за решението на казуса с възможността българските студенти да работят почасово в Руската федерация. Председателят на парламента гарантира, че българската страна полага необходимите усилия за реализацията на проекта за изграждането на разклонението от „Турски поток“ към България и Сърбия, което страната ни предлага да се нарича „Балкански поток“.

„Проектът се изгражда по всички европейски изисквания и чрез свързването му с газов хъб „Балкан“ ще гарантира стратегическата роля на България на европейската газова карта“, заяви Цвета Караянчева.

Руският премиер Дмитрий Медведев приветства работата по изграждането и разширяването на газовата инфраструктура в България и региона и изрази задоволство, че България ще участва в реализацията на разклонението на „Турски поток“ и в транзита на газ.

Освен това руският премиер потвърди, че „Росатом“ ще се включи в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“.

По време на разговора Цвета Караянчева и Дмитрий Медведев  обсъдиха възможностите за увеличение на стокообмена между двете страни и отбелязаха, че най-важното в отношенията между България и Русия са контактите между хората.

В края на срещата руският премиер изпрати поздравления на българския си колега Бойко Борисов.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, е на двудневно официално посещение в Москва. В състава на делегацията са съпредседателите на Групата за приятелство България – Русия Красимир Велчев и Антон Кутев, заместник-председателят на групата Волен Сидеров и народните представители Диана Саватева, Боряна Георгиева и Ахмед Ахмедов.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар