Вторник, 07 Юли 2020

Четвъртък, 08 Август 2019 10:43

Прокуратурата разпореди спешна проверка на БАБХ заради сигнал за злоупотреби

30 милиона лева са похарчени за неработещи инсинератори, докато най-големият екарисаж в Шумен беше затворен, а БАБХ му дължи 8 милиона за година и половина. 

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Специализираната прокуратура ще проверява за евентуални длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори от страна на Агенцията. В хода на проверката от ръководството на агенцията ще бъдат изискани всички документи по обществената поръчка за обезвреждане на животински отпадъци, обявена през 2017 г.

Спецпрокурорите ще търсят информация за договорите, сключени от БАБХ за обезвреждане на животински отпадъци в процедура по пряко договаряне чрез мобилни инсинератори през 2018 г., както и всички анекси към тези договори, подписани до настоящия момент.

Поводът за проверката е и журналистическо разследване на Генка Шикерова, свързано със сключването договори за т.нар. мобилни инсинератори за унищожаване на животински отпадъци. Те, според разследването, са неизползваеми в момента на фона на бума на африканската чума по свинете.

От БАБХ ще бъдат изискани редица документи, някои от които са договорите за обществената поръчка за обезвреждане на животински отпадъци, сключени преди две години, както и тези, свързани с договорите за пряко договаряне, документите за всички плащания и капацитетите на инсталациите.

Въпреки налични два големи екарисажа – във Варна и в Шумен, работещи по всички изисквания на ЕС, държавата харчи 30 милиона лв. за мобилните екарисажи, които за разлика от двата стационарни, не подлежат на никакви проверки и контрол, а е достатъчно да информират даден кмет, че в следващите 24 часа ще оперират в населеното място. Единственото изискване е подвижните екарисажи да работят, само ако не функционират стационарните, т.е. при форсмажорни обстоятелства.

З0-те милиона лева, които са минали през БАБХ, отиват само в две фирми, които работят с мобилни инсинератори. Това са „Еко БГ СЖП“ ООД и „Син кръст 2016“ ООД. Те имат в пъти по-малък капацитет от двата съществуващи екарисажа в България. Освен това работата им е съмнителна, тъй като досега няма публична информация те да са използвани за обезвреждане на заразени животни при някои от епидемиите у нас. Въпреки това, тази година фирмите подписват нови договори с БАБХ за още 30 млн. лв. за обезвреждане на животински отпадъци до края на 2020 г.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Обществената поръчка на БАБХ, която е в нарушение на закона, е обявена в края на 2017 г. След като тя е спряна след жалба на един от участниците, агенцията преминава към т.нар. директно договаряне. 

На този фон – с епидемии по животните и неясни договори и обществени поръчки, най-големият екарисаж у нас - този в Шумен, бе затворен с повече от странен аргумент: наличието на паяжина в едно от помещенията, ронеща се мазилка и наличието на стар шкаф.

Според Мирослав Александров, управител на екарисажа, това е само претекст. Според него икономически интереси са в основата на затварянето, т.е. да могат да работят мобилните инсинератори. Екарисажът в Шумен вече е отворен след близо две години затваряне, в готовност е за работа, но от БАБХ все още няма възложена поръчка точно сега, когато масово се умъртвяват прасета. Отделно Агенцията дължи за стари поръчки на шуменския екарисаж 8 милиона лева – дълг, натрупан за година и половина.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар