Петък, 13 Декември 2019
Събота, 10 Август 2019 19:11

Иван Гешев: Разкрити са две убийства в област Варна

Приоритет на прокуратурата е противодействие на битовата престъпност, каза заместник-главният прокурор

Две брутални убийства бяха разкрити във Варна. За едното от тях е задържан 91-годишен мъж. А в другия случай става дума за домашно насилие, което започва с юмруци и завършва със смъртта на жена.

"Имаме проблем с битовата престъпност и домашното насилие в България. Приоритет на прокуратурата е противодействие на битовата престъпност. Държавата е в дълг към хората по малките населени места". Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг на прокуратурата във Варна, предаде Нова телевизия.

Причината за първото убийство е ескалиращ във времето конфликт между двама съседи. При последната им среща в дома на обвиняемия във вилна зона в местността Добрева чешма, 91-годишният мъже нападнал с винкел жертвата си. Трупът на 56-годишния мъж е бил пренесен с лек автомобил в гората между Генерал Кантарджиево и Орешак, където е открит от полицията. Извършителят има двама сина. Заради здравословното си състояние задържаният не може да остане в ареста. Очаква се наблюдаващият прокурор по делото да прецени каква мярка за неотклонение е подходяща за него. Според експертизата за психичното му състояние той страда от старческа деменция, но е вменяем, разбирал е какво е направил и може да носи отговорност.  

Ако бъде признат за виновен, може да получи наказание „лишаване от свобода” от 10 до 20 години.

Разкрито е още едно убийство, случило се в петък вечерта в кв. "Аспарухово". Мъж е пребил по особено жесток и мъчителен начин жената, с която живеел на семейни начела. Вследствие на нанесения побой тя е починала. Двамата са се запознали преди няколко месеца в социална мрежа.

След  запознанството мъжът се мести във Варна. Съседите казват, че в петък никой не е чул нищо. Разбрали за трагичния случай, когато пристигнала линейка и полиция. Те пък разбрали за случилото се от сигнали, получени на телефон 112.

„Сигналът е подаден от дъщерята на извършителя”, поясни директорът на ОДМВР- Варна Даниел Пашов.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

На мъжа е повдигнато обвинение. Има данни за криминални регистрации.

„Сравнително млади хора са, около 30-40 годишни. Живееха от скоро живеят заедно. Запознали са се в социалната мрежа”, поясни окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

„За мен е важно прокуратурата да работи активно, да повишава общественото доверие в себе си и да заличи усещането за липса на справедливост”, поясни Гешев.

По повод на протестите около кандидатурата му за поста той посочи, че за него е важна оценката на българските граждани, на хората, за които работи обвинението. „Лесно е да се слагат етикети от типа "бухалка на управляващите", когато няма аргументи, това излъчва безсилие и този подход не е рационален”, допълни Гешев.
За изнасянето на информация по случая с хакерската атака срещу НАП той посочи, че българските граждани трябва да бъдат информирани и не може да се чува само едната страна - на обвиняемите и защитата.

„Съзнателно се манипулира обществото и прокуратурата няма как да си мълчи, особено при положение, че не е виновна за нищо”, посочи Гешев. По думите му това, че на някого не му харесва истината, не е проблем на обвинението.

Гешев каза още, че прокуратурата не разпъва чадър над никого и доказателство за това е фактът, че през последните няколко години тя е засегнала много интереси, включително политически. 

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 10 Август 2019 19:11
  ВСС прие оставката на Сотир Цацаров като главен прокурор

  Точно в 9:42 ч. с 20 гласа "за" и 0 "против" и без дебат ВСС прие оставката на Сотир Цацаров като главен прокурор.

  ВСС незабавно ще изпрати предложение до президента за издаване на указ за освобождаването на Сатир Цацаров от поста главен прокурор. Мандадтът на Цацаров ще бъде прекратен от датата на публикуването на указа в Държавен вестник, предаде БНТ.

  След като Указът влезе в сила, Сотир Цацаров ще встъпи в длъжност като председател на КПКОНПИ. В същия ден Иван Гешев ще встъпи в длъжност главен прокурор.

  Вчера със 165 гласа "за" и "30" против Сотир Цацаров беше избран от парламента за председател на КПКОНПИ.

 • Събота, 10 Август 2019 19:11
  Боян Магдалинчев: В този ВСС няма лобита

  „Работата на Иван Гешев няма да бъде лесна. Може би това ще е единственият главен прокурор, който тепърва ще има много сериозни отговорности и ще трябва да оборва тези, които считат, че изборът му не е подходящ“, заяви Боян Магдалинчев, председателстващ ВСС, в сутрешния блок на БНТ.

 • Събота, 10 Август 2019 19:11
  Патриарх Неофит се срещна с Цацаров и Гешев

  Българският патриарх Неофит прие на среща главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев

Оставете коментар