Сряда, 16 Октомври 2019
Вторник, 10 Септември 2019 10:38

Адвокатът на Николай Малинов: Задържан е за сплашване, образувано е досъдебно производство без доказателство

Даниела Малинова е освободена тази сутрин от ареста, шефът на движение „Русофили“ е с мярка, изтичаща в 14 часа.

Вчера беше извършен един политически арест за сплашване. Така определи пред BIG5 задържането за 24 ч. на председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов и неговата съпруга Даниела адвокатът им Антон Сираков.

Двамата са били задържани в дома им в присъствието на дъщерите им – на 12 и 18-годишна възраст. Според адв. Сираков Малинови неправомерно са били обискирани лично, тъй като разрешението за обиск е на дома, но не и на лицата в него. Даниела Малинова е освободена тази сутрин, а на Николай Малинов 24-часовата мярка изтича в 14 ч.

По думите на адвоката им, те нямат повдигнати обвинения, а са задържани в качеството си на свидетели по досъдебно производство, образувано през месец юли по чл. 105, ал.1 от Наказателния кодекс. Той гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Срещу Малинови няма събрани доказателства, но и да има, те не могат да се запознаят с тях, тъй като в качеството си на призовани свидетели нямат това право, уточни пред BIG5 адв. Сираков.

„При това положение възниква въпросът на какво основание е образувано досъдебното производство. Предполагам, че ако въобще се стигне до дело, то ще е срещу обичайния „неизвестен извършител“, споделя адв. Сираков.

Според него цялата акция е за сплашване на активистите от движение „Русофили“ и тя е свързана с откритата изложба в РКИЦ и предстоящите местни избори, в които русофилско настроените могат да окажат влияние.

По тази логика обаче, трябва да бъде задържано и лицето Цветан Генчев Цветанов, тъй като неговите молитвени закуски в САЩ също могат да бъдат квалифицирани като предаване на сведения на чужда държава, както и последвалите договори за закупуване на бойни самолети, споделя адв. Сираков.

Защитникът на семейство Малинови е на мнение, че обвинението към председателя на „Русофили“ и съпругата му не може да бъде доказано.

„Има обвинителни тези, но тепърва се събират доказателства“, заяви адв. Сираков пред BIG5. „Ако въобще се стигне до съд такова обвинение не може да издържи. Точно затова смятам, че това е политически акт за сплашване и зад него стои правителството, а не прокуратурата, въпреки, че говорим за разделение на властите“, заяви адв. Сираков.

Още по темата: ТУК

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 10 Септември 2019 10:38
  Ренета Инджова: Русофилите ще получат самочувствие от шпионския скандал

  Бившият премиер на България коментира актуалните обществено-политически теми и въпроси у нас в студиото на БНТ

 • Вторник, 10 Септември 2019 10:38
  Сидеров на яз. „Копринка”: Да не участваме в геополитически игри, не са в интерес на България

  Стотици посрещнаха сърдечно лидера на "Атака" на събора на русофилите

 • Вторник, 10 Септември 2019 10:38
  ТАСС: Националният събор „Приятели на Русия” в България събра 20 хиляди участници

  Президентът Румен Радев отбеляза, че форумът е станал повод „да се намери съвременното измерение на здравите исторически връзки между Русия и България.

  Около 20 хиляди души посетиха 16-ия национален събор "Приятели на Русия" край българския град Казанлък, България. На брега на язовир „Копринка“ в събота се събраха хора от различни краища на страната, мнозина от тях са учили или работили в Русия, както и руснаци, постоянно живеещи или работещи в България, предава ТАСС.  

  "Вековните връзки между българския и руския народ издържаха на множество политически бури и предизвикателства на времето. Те имат своите дълбоки исторически, културни и духовни корени, които минават през писмеността, православието и мечтата за свобода. Ето защо днешният празник не е просто носталгична среща на хиляди българи, свързващи своята професионална или лична съдба с Русия. Националният събор е повод да намерим съвременното измерение на тези силни исторически връзки и е знак, че отношенията между нашите два народа имат солидно бъдеще. Тук се поддържат не само традициите на приятелството и сътрудничеството, но преди всичко се изгражда мост към бъдещето. Укрепва се не само разбирателството между България и Русия, но и връзката между поколенията", написа президентът Румен Радев в приветствието си към участниците в събора.

Оставете коментар