Четвъртък, 02 Юли 2020

Понеделник, 16 Септември 2019 09:21

Започва учебната година за 700 000 ученици у нас

Започва новата учебна година. Учениците, които ще прекрачат прага на учебните заведения са близо 700 000, от които 60 000 са само първокласниците, 12 000 от които в София. 

Вълнението преди първия учебен ден обичайно е най-силно сред първокласниците. 
Тази година 16-ти септември ще е празничен за 2400 училища в страната.

Министърът на образованието Красимир Вълчев ще открие учебната година в 9 ч. в Първа английска гимназия в София.

Безплатните учебници до 7 клас са доставени в училищата, увериха от Министерството на образованието и науката. И след първия учебен ден ремонтите ще продължат в около 60 училища в страната. Осем учебни заведения ще провеждат учебен процес в сгради на други училища, като това ще продължи до приключване на ремонтите в техните собствени учебни бази. Над 1000 са основните и текущи ремонти в цялата страна. 

Въпреки наличието на незаети работни места за учители, просветният министър Красимир Вълчев очаква нормален старт на учебната година. "В отделни общини ще има единици непопълнени места", каза той за БНР.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Не достигат учители по математика, физика и химия 
Образователната система изпитва основен недостиг на ресурсни учители, както и такива по математика, физика и химия. 

Предизвикателство остава и броят на децата, които не посещават училище. В над 200 учебни заведения са назначили медиатори през последните две години. 

В първия учебен ден учители организират протест пред просветното министерство от 16 ч. под надслов "Време е МОН да пие по една студена вода". Недоволството на педагозите е провокирано от задължението им да участват в обходите на домовете на отстъстващи ученици с цел последните да бъдат върнати в клас.

От "Пътна полиция" напомнят на шофьорите да са особено внимателни в първия учебен ден. Оттам напомнят на водачите да са особено внимателни, когато минават покрай учебни и детски заведения; да спазват ограниченията на скоростта; да се отнасят снизходително към децата, защото те все още се учат; и никога да не спират автомобила си върху пешеходна пътека.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар