Петък, 07 Август 2020

Петък, 27 Септември 2019 12:48

Пожар във военния завод "Дунарит"! Евакуират работниците и децата от близките учебни заведения

В близките Николаево и Мартен са предприети мерки за извеждане на децата от детските градини и училищата, за да се избегнат наранявания при евентуална взривна вълна.

Пожар гори във военния завод “Дунарит”, всички работници са евакуирани. На мястото на инцидента има много коли на пожарната и Бърза помощ, предаде БГНЕС. Всички работници са евакуирани от завода. Няма данни за пострадали хора.

Сигнал за пожара е подаден след 11 ч. На място са изпратени екипи на пожарната и Спешна помощ. Областният управител също пътува към завода.

Няма данни за експлозия, съобщи директорът на Главна дирекция “Пожарна и аварийна безопасност” комисар Николай Николов. Той потвърди, че пожар в цеха има. В населените места в близост – село Николаево и град Мартен, са предприети мерки за извеждане на децата от детските градини и училищата, за да се избегнат наранявания при евентуална взривна вълна, каза за bTV кметът на Русе Пламен Стоилов. Има опасност пожарът да се разпространи и да засегне други обекти. Осигурен е оглед от въздуха.

„Дунарит“ е най-старият военен завод в България, създаден е през 1903 г. След приватизацията му през 2005 г. от фирма от орбитата от КТБ, той се развива на фона на останалите държавни заводи. Когато банката фалира, заводът се оказа с дългове към нея в размер на близо 90 млн. лв. След затварянето на КТБ започват схватки за контрола над прекия акционер на оръжейния завод – дружеството “Кемира”. За кратко то е овладяно от Бисер Лазов – някогашна дясна ръка на собственика на КТБ Цветан Василев, а след това основен свидетел на прокуратурата срещу него. Впоследствие банкерът си връща контрола и в началото на 2015 г. прави опит да прехвърли “Дунарит” в пакет с други активи на белгиеца с руски паспорт Пиер Луврие.

След като сделката не се осъществява, мениджмънтът на русенския завод се обръща към бизнесмена Емилиян Гебрев с молба за финансова подкрепа. Той решава да финансира увеличение на капитала на завода, като така да заобиколи наложените запори и да придобие акциите му.

Winbet - победата е емоция! (18+)

През април 2015 г. бе направен опит Гебрев, неговият син и търговският директор в завода да бъдат отровени по примера на опита за убийство на Сергей Скрипал. В началото на 2016 г. собствеността на фирмата-акционер в завода – “Кемира” се сменя въпреки няколкото запора, наложени от синдиците на КТБ и НАП. През февруари 2016 г. фирмата на Гебрев – “Емко”, заявява в КЗК искане за концентрация, чрез което да придобие контрол над “Дунарит”. Преди две седмици в телевизионно интервю Гебрев съобщи, че оръжейният завод „Дунарит“ и към момента е собственост на „Емко“, но поради обжалвания собствеността все още е под въпрос. „Преди 20 дни съдът излезе с ясно и точно решение и указание към Търговския регистър да впише увеличението на капитала – колкото и да е странно, всички срокове регистърът да изпълни решението на съда, са изтекли, но и до днес увеличението на капитала не е вписано в регистъра – значи в случая Търговският регистър е над съда – как изобщо е възможно това?“, допълни собственикът на „Емко“.

източник: БГНЕС

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар