Четвъртък, 28 Май 2020

Вторник, 01 Октомври 2019 14:08

ЕП одобри кандидатурата на Мария Габриел за еврокомисар с ресор „Иновации и младеж“

Отправени бяха критики към това, че в името на портфолиото липсват „култура“ и „научни изследвания“.

Комисиите по промишленост, изследвания и енергетика и по култура в Европарламента след тричасовово изслушване одобриха единодушно кандидатурата на българския кандидат за ЕК Мария Габриел, която е кандидат за поста еврокомисар с ресор „Иновации и младеж“.

Въпреки критиките към името на ресора „Иновации и младеж“, представянето на Габриел бе оценено високо. И двете комисии бяха критични към това, че в името на портфолиото липсват „култура“ и „научни изследвания“.

Говорителят от ЕНП в комисията по промишленост, изследвания и енергетика Кристиан Илър даде висока оценка на Габриел. Групата на социалистите и демократите в ЕП написа в Туитър: Очакваме Габриел да претвори думите си дела. Образованието, изследванията, иновациите и културата са ключови за Европа и ние настояваме за конкретни действия според разработения дневен ред.

 

Мария Габриел бе изслушана от двете комисии снощи, когато започна обръщението си на български език: „Радвам се, че много от инициативите му в предишния ресор с този може да получат ново измерение. И вярвам, че в следващите часове в диалог ще набележим нови идеи, средства и инструменти за нашите научни изследователи, за иноваторите, за университетите, за учителите, за спортистите, за младите хора, за творците“.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

По време на изслушването евродепутатът Иво Христов отправи питане към Габриел за това какви мерки смята да предприеме, за да стимулира професионалното развитие на европейските изследователи и да бъде овладяно "изтичането на мозъци" - принудителната вътрешна миграция в рамките на Съюза поради безпаричие, както и тази извън ЕС - в посока САЩ и други държави.

"Надявам се г-жа Габриел, която познава проблемите на българската наука и образование, да стори необходимото като комисар, за да спре паническото евакуиране на младите от България. Тя трябва да намери механизмите и да убеди собственото си правителство и премиер, както и съпартийците си, че бъдещето не минава през асфалтовите магистрали, а през магистралите на знанието", каза българският евродепутат, който е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар