Сряда, 03 Юни 2020

Сряда, 02 Октомври 2019 12:10

Мнозинството в парламента отхвърли предложението на БСП министър-председателят и вицепремиерите да се явяват на блиц контрол

Народните представители от отхвърлиха предложението на БСП министър-председателят и вицепремиерите да идват в парламента всяка първа сряда от месеца и да отговарят на въпроси. Това стана с 68 гласа "за", 85 "против" и 11 "въздържал се".

Председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, заяви, че е останала с впечатление, че от опозицията искат да се възползват от високия рейтинг на премиера и чрез него да повишат и рейтинга на НС. "В рамките на сегашния правилник на НС има достатъчно възможности, ако вие коректно го спазвате, да се явява министър-председателят винаги по актуални теми, а не планово - един път месечно", допълни Дариткова. Тя посочи, че най-после е разбрала какво е отнела демокрацията на БСП и отбеляза, че това е блиц-контролът.

Крум Зарков: Тази форма на парламентарен контрол, съществуваща в предишните две издания на Народното събрание, бе  несъмнено едно от постиженията на българската парламентарна демокрация

„Внесохме предложение за възстановяване на познатата като „блиц-контрол“ форма на парламентарен контрол. В рамките на тази процедура, в последните до 2 часа на заседанието, всяка първа сряда на месеца,  министър-председателят и вицепремиерите се явяват, за да отговарят на актуалните въпроси на народните представители“.  Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на представяне на предложението на левицата за промени в Правилника за организацията и дейността на НС. Той обясни, че въпросите могат да засягат общата политика на правителството и не могат да съдържат искания за предоставяне на подробни числови данни. „Тази форма на парламентарен контрол, съществуваща в предишните две издания на Народното събрание, бе  несъмнено едно от постиженията на българската парламентарна демокрация. То се роди в практиката като противовес на ясна и отчетлива тенденция на отстъпление от парламентаризма и преминаване към едноличен, авторитарен, премиерски тип на управление. Затова и отмяната му в началото на този мандат предизвика критики и спорове“, обясни той.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

По думите му мотивите за отмяната му не са се оказали верни. Зарков припомни аргументите, че на министър-председателя можело да се поставят въпроси  в рамките на редовния парламентарен контрол, но практиката показва, че чрез разпределяне на функции, позиции и ресори и строго пазен от различните председателства на НС, премиерът се е явил едва няколко пъти в НС. „Налага се виждането, че министър-председателят решава всичко, а пред НС той не отговаря за нищо“, каза още той. Социалистът посочи и аргумента, че навсякъде има журналисти и всичко е публично и прозрачно, и всеки може да пита всичко който и да е министър и дори премиерът. Според него сме станали свидетели на странни практики- на пресконференция без преса, брифинг с изключени микрофони и на отстраняване на журналисти, защото задават въпроси към министър- председателя и изпълнителната власт. Зарков подчерта, че значение има и медийната среда, в която много от частните медии са се отдали на откровена проправителствена пропаганда. „Трябва да съзнаваме, че народните представители имаме отговорност да не оставяме правителството да избегне който и да е важен за гражданите въпрос. В ситуация, в която е все по-трудно хората да получават истинска информация от медиите, прекият диалог между институциите, опозиция и власт и директният отговор на въпроси в пленарна зала е от съществено значение“, категоричен бе той. По думите му, ако депутатите от управляващото мнозинство не подкрепят връщането на блиц-контрола ще покажат, че има много какво да крият и малко какво да покажат.

Георги Свиленски към управляващите: Нека вдигнем рейтинга на Народното събрание

„Нека вдигнем рейтинга на Народното събрание“. Този призив отправи зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски. Той подчерта, че искането за блиц-контрол не е наказателна акция срещу управлението – опозицията има 2 въпроса, а управляващото мнозинство с 4-те партии, които го подкрепят, ще има 8 въпроса. „Искаме да вдигнем авторитета на парламента, на премиера и на Министерски съвет, на държавата ни“, обясни той. По думите му левицата предлага на 240 народни представители да имат възможност да попитат министър-председателя каквото искат, а ако не искат тази възможност, нека не я използват. „Сигурен съм, че г-н Борисов ще иска да застане на тази трибуна. Той обича микрофони, камери и българските граждани да го слушат и гледат, а няма по-висока трибуна от тази“, каза Свиленски. Той подчерта, че премиерът е изразил недоволство, че не е канен любезно, а сега може да му се отправи най-любезната покана,  записана в правилника на НС. „Не го лишавайте по тази възможност“, каза още той.

Филип Попов: Народното събрание не е гумен печат на изпълнителната власт

„В редица европейски държави има блиц-контрол. От нас зависи дали ще вземем пример от тях, или ще останем на нивото на криене на изпълнителната власт и принизяването на парламента до гумен печат на същата тази власт“. Това заяви секретарят на ПГ на левицата Филип Попов. Той подчерта, че освен законодателната, другата основна функция на парламента е да контролира изпълнителната власт. По думите му неслучайно в последните години и рейтингът на Народното събрание е стигнал дъното. Той коментира, че в една парламентарна република основните държавни въпроси се решават в парламента, а не от изпълнителната власт. „Няма логика ресорните министри да идват в комисии, а тук при по-голяма публичност и прозрачност да се крие премиерът. Динамичните времена, в които живеем, изискват по- активен диалог. Това може да стане чрез възстановяване на "блиц-контрола“, каза още той.

Антон Кутев: С връщането на парламентарния "блиц-контрол" ще направим крачка към спасяването на парламентарната демокрация

 „България има проблем с парламентарната демокрация“. Това заяви народният представител от ПГ на левицата Антон Кутев. По думите му тези проблеми не се изчерпват с недопустимия факт, че изпълнителната власт управлява НС. Според него за съжаление проблеми с функционирането на конституционните правомощия на институциите има и в системата на съдебната власт и прокуратурата. „С връщането на парламентарния "блиц-контрол" ние няма да решим всички тези проблеми, но ще направим крачка към спасяването на парламентарната демокрация в България“, категоричен бе народният представител Антон Кутев.  

От "Атака" подкрепиха предложението на БСП. Според Павел Шопов така ще се оказва по-сериозен контрол върху изпълнителната власт: "Въпросът е тук, на тази трибуна, да идват и да отговарят на въпроси самозабравили се министри и вицепремиери, които също от месеци не са се явявали тук".

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки се обяви против искането на БСП с обяснението, че всеки път, когато се е налагало, премиерът е идвал в пленарната зала и се обърна към социалистите: "Представете си, че решите отново няколко месеца да напуснете и да отсъствате от парламента. Тогава недейте да оставяте на нашите плещи, на моите и на моите съратници от "Воля" тежката задача ние да седим единствени тука като опозиция и да слушаме премиера".

От "Обединени патриоти" също не видяха полза от връщането на блиц контрола.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар