Петък, 18 Октомври 2019
Сряда, 02 Октомври 2019 12:10

Мнозинството в парламента отхвърли предложението на БСП министър-председателят и вицепремиерите да се явяват на блиц контрол

Народните представители от отхвърлиха предложението на БСП министър-председателят и вицепремиерите да идват в парламента всяка първа сряда от месеца и да отговарят на въпроси. Това стана с 68 гласа "за", 85 "против" и 11 "въздържал се".

Председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, заяви, че е останала с впечатление, че от опозицията искат да се възползват от високия рейтинг на премиера и чрез него да повишат и рейтинга на НС. "В рамките на сегашния правилник на НС има достатъчно възможности, ако вие коректно го спазвате, да се явява министър-председателят винаги по актуални теми, а не планово - един път месечно", допълни Дариткова. Тя посочи, че най-после е разбрала какво е отнела демокрацията на БСП и отбеляза, че това е блиц-контролът.

Крум Зарков: Тази форма на парламентарен контрол, съществуваща в предишните две издания на Народното събрание, бе  несъмнено едно от постиженията на българската парламентарна демокрация

„Внесохме предложение за възстановяване на познатата като „блиц-контрол“ форма на парламентарен контрол. В рамките на тази процедура, в последните до 2 часа на заседанието, всяка първа сряда на месеца,  министър-председателят и вицепремиерите се явяват, за да отговарят на актуалните въпроси на народните представители“.  Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на представяне на предложението на левицата за промени в Правилника за организацията и дейността на НС. Той обясни, че въпросите могат да засягат общата политика на правителството и не могат да съдържат искания за предоставяне на подробни числови данни. „Тази форма на парламентарен контрол, съществуваща в предишните две издания на Народното събрание, бе  несъмнено едно от постиженията на българската парламентарна демокрация. То се роди в практиката като противовес на ясна и отчетлива тенденция на отстъпление от парламентаризма и преминаване към едноличен, авторитарен, премиерски тип на управление. Затова и отмяната му в началото на този мандат предизвика критики и спорове“, обясни той.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

По думите му мотивите за отмяната му не са се оказали верни. Зарков припомни аргументите, че на министър-председателя можело да се поставят въпроси  в рамките на редовния парламентарен контрол, но практиката показва, че чрез разпределяне на функции, позиции и ресори и строго пазен от различните председателства на НС, премиерът се е явил едва няколко пъти в НС. „Налага се виждането, че министър-председателят решава всичко, а пред НС той не отговаря за нищо“, каза още той. Социалистът посочи и аргумента, че навсякъде има журналисти и всичко е публично и прозрачно, и всеки може да пита всичко който и да е министър и дори премиерът. Според него сме станали свидетели на странни практики- на пресконференция без преса, брифинг с изключени микрофони и на отстраняване на журналисти, защото задават въпроси към министър- председателя и изпълнителната власт. Зарков подчерта, че значение има и медийната среда, в която много от частните медии са се отдали на откровена проправителствена пропаганда. „Трябва да съзнаваме, че народните представители имаме отговорност да не оставяме правителството да избегне който и да е важен за гражданите въпрос. В ситуация, в която е все по-трудно хората да получават истинска информация от медиите, прекият диалог между институциите, опозиция и власт и директният отговор на въпроси в пленарна зала е от съществено значение“, категоричен бе той. По думите му, ако депутатите от управляващото мнозинство не подкрепят връщането на блиц-контрола ще покажат, че има много какво да крият и малко какво да покажат.

Георги Свиленски към управляващите: Нека вдигнем рейтинга на Народното събрание

„Нека вдигнем рейтинга на Народното събрание“. Този призив отправи зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски. Той подчерта, че искането за блиц-контрол не е наказателна акция срещу управлението – опозицията има 2 въпроса, а управляващото мнозинство с 4-те партии, които го подкрепят, ще има 8 въпроса. „Искаме да вдигнем авторитета на парламента, на премиера и на Министерски съвет, на държавата ни“, обясни той. По думите му левицата предлага на 240 народни представители да имат възможност да попитат министър-председателя каквото искат, а ако не искат тази възможност, нека не я използват. „Сигурен съм, че г-н Борисов ще иска да застане на тази трибуна. Той обича микрофони, камери и българските граждани да го слушат и гледат, а няма по-висока трибуна от тази“, каза Свиленски. Той подчерта, че премиерът е изразил недоволство, че не е канен любезно, а сега може да му се отправи най-любезната покана,  записана в правилника на НС. „Не го лишавайте по тази възможност“, каза още той.

Филип Попов: Народното събрание не е гумен печат на изпълнителната власт

„В редица европейски държави има блиц-контрол. От нас зависи дали ще вземем пример от тях, или ще останем на нивото на криене на изпълнителната власт и принизяването на парламента до гумен печат на същата тази власт“. Това заяви секретарят на ПГ на левицата Филип Попов. Той подчерта, че освен законодателната, другата основна функция на парламента е да контролира изпълнителната власт. По думите му неслучайно в последните години и рейтингът на Народното събрание е стигнал дъното. Той коментира, че в една парламентарна република основните държавни въпроси се решават в парламента, а не от изпълнителната власт. „Няма логика ресорните министри да идват в комисии, а тук при по-голяма публичност и прозрачност да се крие премиерът. Динамичните времена, в които живеем, изискват по- активен диалог. Това може да стане чрез възстановяване на "блиц-контрола“, каза още той.

Антон Кутев: С връщането на парламентарния "блиц-контрол" ще направим крачка към спасяването на парламентарната демокрация

 „България има проблем с парламентарната демокрация“. Това заяви народният представител от ПГ на левицата Антон Кутев. По думите му тези проблеми не се изчерпват с недопустимия факт, че изпълнителната власт управлява НС. Според него за съжаление проблеми с функционирането на конституционните правомощия на институциите има и в системата на съдебната власт и прокуратурата. „С връщането на парламентарния "блиц-контрол" ние няма да решим всички тези проблеми, но ще направим крачка към спасяването на парламентарната демокрация в България“, категоричен бе народният представител Антон Кутев.  

От "Атака" подкрепиха предложението на БСП. Според Павел Шопов така ще се оказва по-сериозен контрол върху изпълнителната власт: "Въпросът е тук, на тази трибуна, да идват и да отговарят на въпроси самозабравили се министри и вицепремиери, които също от месеци не са се явявали тук".

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки се обяви против искането на БСП с обяснението, че всеки път, когато се е налагало, премиерът е идвал в пленарната зала и се обърна към социалистите: "Представете си, че решите отново няколко месеца да напуснете и да отсъствате от парламента. Тогава недейте да оставяте на нашите плещи, на моите и на моите съратници от "Воля" тежката задача ние да седим единствени тука като опозиция и да слушаме премиера".

От "Обединени патриоти" също не видяха полза от връщането на блиц контрола.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 02 Октомври 2019 12:10
  Депутатите от ГЕРБ провалиха кворума, за да спестят участието на Борисов в парламентарния контрол

  Нинова: Борисов удари дъното като нареди на депутатите си да не идват на работа и да провалят кворума. Страхът на премиера да ми отговаря е по-голям от парламентаризма.

   

  Насроченото за днес заседание на парламента се провали заради липса на кворум. В пленарната зала се регистрираха 106 депутати при необходими 121, за да започне заседание. Последва повторен опит депутатите да се съберат, но при него в зала се оказаха 112 души, поради което председателстващият Емил Христов закри заседанието. Така депутатите се разпуснаха чак до 30 октомври, тъй като си гласуваха две седмици ваканция покрай изборите.

  В програмата на днешното заседание бе включен парламентарен контрол, в който трябваше да участва премиерът Бойко Борисов. Към него има въпрос от Корнелия Нинова относно политиката по национална сигурност, свързана с приемането на страната в Шенген.

  След провала на заседанието БСП даде брифинг, на който Нинова обвини Борисов за проваления кворум. "Два неуспешни опита за регистрация. Били сме свидетели на всякакво шикалкавене от страна на премиера Борисов, но днес той удари дъното. Нареди на депутатите си да не идват на работа, да провалят кворума, за да не дойде да обясни защо корупцията на неговото правителство провали бъдещето на България в Шенген. Понеже го чух в едно предаване да казва, че бил дошъл и мен ме нямало. Един път се е наложило да ме няма. От началото на това народно събрание всички мои въпроси и питания, всички до един - ето ги, се връщат от министър-председателя с отказ да не отговаря поради некомпетентност", заяви Нинова.

 • Сряда, 02 Октомври 2019 12:10
  Медиците продължават с протестите, правят палатков лагер срещу парламента

  Отпуснатите допълнителни 50 млн. лева за здравеопазване не са отишли за заплати на медицинските специалисти

 • Сряда, 02 Октомври 2019 12:10
  БСП поиска изслушване на Борисов в парламента за шпионския скандал

  Предложението на ГЕРБ е в Народното събрание да дойдат председателя на ДАНС и министъра на вътрешните работи

Оставете коментар