Сряда, 12 Август 2020

Понеделник, 07 Октомври 2019 11:12

Адвокатът на Полфрийман заплашва ВКС с хаос, ако уважи искането на главния прокурор. "Съдът не е на БХК", скандират протестиращи пред Съдебната палата

До два месеца Върховният касационен съд (ВКС) ще се произнесе по искането на главния прокурор за възобновяване на делото за предсрочното условно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман, който бе пуснат от затвора с решение на Апелативния съд -  шест години и десет месеца преди края на 20-годишната му ефективна присъда за убийството на студента Андрей Монов. Това е максималният срок, в който ВКС трябва да се произнесе по случая.

Решенията, които се очакват са - първо, по допустимостта на искането на главния прокурор, а ако то бъде допуснато, съдът трябва да се произнесе по същество дали делото да бъде възобновено. Самият Джок Полфрийман не присъства в съдебната зала, тъй като не може да напусне дома за чужденци в Бусманци. В съдебната зала беше посланикът на Австралия в Гърция, който следи случая.

Адвокатът на Джок Полфрийман в пледоарията си направи опит да манипулира съдиите от ВКС, като ги призова да "помислят за последиците" от решението си по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на процеса за свободата на австралиеца.

"Помислете за последиците, изправени сте пред едно тежко решение и то е дали да спазите закона. То е тежко заради медийната истерия, амбициите на главния прокурор и политиците. Уважаеми съдии, това дело е изключително просто - искането на главния прокурор е недопустимо, а ако вие го уважите, ще създадете хаос", заплаши адвокат Калин Ангелов пред тричленния състав на ВКС, който трябва да реши дали да възобнови делото за предсрочното освобождаване от затвора на Полфрийман над 6 години и половина по-рано.

От своя страна представителят на обвинението посочи, че поддържа искането на главния прокурор. Той припомни основанията, посочени от Цацаров, за нуждата от възобновяване на процеса - тежко процесуално нарушение по делото, както и наличие на зависимости на част от състава от неправителстваната организация БХК, станала основен повод съставът на САС да мотивира освобождаването на Полфрийман.

"За да е законен един състав, не е достатъчно да е сформиран законно, а и да не са налице основания за отвод на членовете му. По отношение на нито един от членовете на съдебния състав не трябва да има факти, които поставят под съмнение тяхната безпристрастност. В съдебния акт на състава на САС са хиперболизирани част от характеристиките на осъдения, за сметка на становището на затворническата администрация. Личната зависимост на този състав компрометира акта му", посочи прокурорът.

След като върховните съдии Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова изслушаха пледоариите на двете страни, те се оттеглиха на съвещание.

Междувременно, по време на заседанието, пред Съдебната палата се събраха стотици граждани на протест с искане за "справедливо решение" по казуса с Полфрийман. Протестиращите носеха плакати с надписи: "Някои съдии забравиха морала" и "Съдът не е на БХК".

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

"Определени съдийски състави взимат странни решения под влияние на неправителствени организации. Те стоят зад позиция, че трябва да разграждат всичко в България, да предизвикват скандали и недоволство", заяви депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов.

"Неслучайно пуснахме сигнал срещу БХК, защото виждаме, че това не е правозащитна организация, а антибългарска, която не защитава жертвите, а престъпниците. Толерират такива хора, номинират ги за "човек на годината". Нямаме претенции към всички съдии, но има определени хора, които използват позициите си, за да извършват политически или други поръчки, които уронват престижа на съдебната система и на България", категоричен беше организационният секретар на ВМРО.

От партията на Каракачанов се заканиха, че ще протестират пред Съдебната палата, докато не излезе решението на съда за освобождаването на Полфрийман.

източници: БНР, Правен свят, DarikNews

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар