Четвъртък, 02 Юли 2020

Петък, 18 Октомври 2019 15:14

България и още 5 държави настояват за преразглеждане на пакета "Мобилност". Искането е разпратено на всички институции, които имат отношение по въпроса

Премиерите на България, Литва, Латвия, Полша, Унгария и Румъния са изпратили писмо до европейските институции, в което настояват за преразглеждането на пакета „Мобилност“, съобщи министър-председателят Бойко Борисов.

Мотивът за искането за преразглеждането е замърсяването на околната среда при връщането на камионите в страната – отправна точка на всеки 4 седмици, обясни в Брюксел премиерът, който е там за заседанието на лидерите на страните членки на ЕС.

„И като връщаме камионите към периферните държави, трябва да питаме дали замърсяват въздуха. А и това е ново разделение, това е един доста съществен бизнес за всичките държави от периферията, така че го подписахме и го изпратихме с цел преразглеждане“, каза Бойко Борисов.

„Толкова много кръпки му се сложиха, че вече загуби първоначалния си смисъл“, коментира Борисов пред медиите.

В писмото, инициирано от шестте европейски държави, се посочва, че е необходима задълбочена дискусия, която взима предвид националните специфики на всички държави членки, включително на тези, които се намират на външните граници на ЕС.

„Няма да приемем мерки, които създават ненужни разделения в ЕС. Ние сме силно убедени, че новите законодателни мерки трябва да бъдат реалистични, пропорционални и недискриминационни. Те трябва да съхранят конкуренцията в транспортния сектор на ЕС, без да поставят нашите компании в по-лоша позиция, отколкото компании, произхождащи от трети страни“, се отбелязва още в писмото.

Winbet - победата е емоция! (18+)

В документа премиерите на тези страни настояват да се вземе под внимание ефектът на някои от мерките в пакета, които имат сериозно отражение както икономически, така и върху зелените климатични политики на ЕС.

Посочва се още, че някои от предложенията в Пакета ще доведат до увеличаване броя на празните курсове на камионите, което автоматично означава и сериозни допълнителни стотици хиляди тонове въглеродни емисии годишно.

Шестимата премиери призовават Европейския парламент и Комисията внимателно да анализират предложенията, свързани с Пакета „Мобилност I“ и да извършат оценка на въздействието на всички обсъждани мерки преди предговорите да продължат.

Мобилният пакет е в процес на преговори между трите основни европейски институции, където все още може да претърпи промени. Очаква се преговорният процес да приключи до няколко месеца.

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 18 Октомври 2019 15:14
  Сачева: Ако има втора вълна на безработица, тя ще е през септември или октомври

  „В момента безработните у нас са 284 000 души. В началото на кризата броят им беше около 201 000. Нарастването е с около 83 000 души”, обясни в ефира на „Здравей, България” по Нова телевизия социалният министър Деница Сачева.

 • Петък, 18 Октомври 2019 15:14
  Борисов: Браншът да привлече туристи

  Браншът да направи така, че да привлече туристите, препоръча Бойко Борисов на недоволните превозвачи, екскурзоводи и туроператори, които организираха днес протест.

  Министър-председателят днес е на проверка на пътищата в Северозападна България, предаде БНР. С него е министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. 

  Премиерът каза пред кмета на Велико Търново Данаил Панов, митрополита на Великотърновската епархия дядо Григорий и още представители на местната власт, които го очакваха, че кръстовища на две нива малко ще се оскъпят участъка от магистрала "Хемус" от Велико Търново до разклона за Плевен и Ловеч, но ще е по-безопасно:

  "По-добре като го правим, да го направим като хората, а не само да казваме, че сме го направили! Погледни обхода на Враца - има, ама 2 ленти. А две ленти обход ли е? Тук ще са 4, плюс 2 метра между тях".

 • Петък, 18 Октомври 2019 15:14
  Българските превозвачи с 46% празни курсове заради пакета „Мобилност“

  България и още 6 държави ще внесат колективен иск към Съда на ЕС за това, че са нарушени основни принципи на ЕС

   

Оставете коментар