Понеделник, 13 Юли 2020

Вторник, 05 Ноември 2019 07:55

Дългата ръка на Държавна сигурност управлява Efbet (документи)

Прословутият Стефан Найденов – Цеката бил агент на 6-то управление с псевдонима Николов.

По отношение на веригата казина Efbet, сянката на Държавна сигурност далеч не е сянка, а съвсем ясен и реален образ. Основен неин собственик е Стефан Найденов, известен с прякора Цеката. Същият е бил агент на 6-то управление на ДС с псевдоним Николов, показва официална справка на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българска народна армия.

Медията ни разполага с две справки с идентично съдържание. Първата е Решение 72 от 03.08.2009 година, а втората е Решение 2-528 от 29.06.2015 година. И двете са извършени на основание по чл. 26 ал.1 т.2 от Закона за принадлежност към ДС и в частност по чл.3, ал.2 т.11 за „еднолични търговци, които организират хазартни игри; членове на управителни, контролни и надзорни органи и прокуристи на юридически лица, организиращи хазартни игри“.

Що се касае специално за Стефан Найденов, от справките става ясно, че „босът“ на Efbet, който управлява хазартната компания заедно със своите двама синове – Боян и Цветомир Найденови, е бил дълги години активен агент, като е вербуван от служителя на ДС Кр. Кръстев още 1980 година.

Цеката е сътрудничил на СГУ на МВР-ДС-II-VI по линия на 6-то управление. Той е работил като секретен сътрудник с псевдоним Николов, като досието му е унищожено в началото на Прехода, но е останало картончето му на агент.

Нека припомним, че редица медии у нас съобщиха миналата седмица, че Стефан Найденов и синовете му Цветомир и Боян Найденови са обект на разследване не само в България, в частност от ДАНС и Специализираната прокуратура, но и в чужбина в държави като Малта, Гърция и Италия.

По темата дори излязоха серия от публикации в няколко чужди медии в Европа.

На 4 октомври тази година пък в офисите на Efbet в София влязоха хора от службите, а след това няколко онлайн медии съобщиха, че тримата „хазяи“ на Efbet злоупотребяват с личните данни на своите клиенти.

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар