Неделя, 09 Август 2020

Сряда, 06 Ноември 2019 08:00

Как ДС вербува Стефан Найденов – Цеката и как от дребен „барбутаджия“ службите му помогнаха да стане собственик на марката Efbet

Оперативният работник Кр. Кръстев предложил вербовъчна беседа на основата на зависимост, тъй като данните, с които МВР вече разполагало за Цеката, били достатъчни, за да се организира наказателно дело.

Собственикът на Efbet Стефан Найденов – Цеката е бил агент на 6-то управление на ДС, разкриха преди дни няколко различни медии. Любопитно обаче остава да разберем, как точно е бил вербуван Стефан Найденов и как този факт му помага днес Цеката и синовете му Боян и Цветомир Найденов да се представят за културни меценати и да се хвалят по медиите със своя принос за развитието на българския спорт.

Едно само по себе си напълно комично твърдение, особено погледнато в контекста на твърдението на Цветомир Найденов, че още през 1990 година той лично бил участвал в основането на Еврофутбол. Интересно, как този 17-годишен по това време „късен пионер“ е имал знанията, за да развие подобен тип дейност. Най-вероятно е посещавал извънучилищен СИП.

Друга тема е, че най-обикновена проверка в регистъра показва, че Еврофутбол е регистриран през 1993 година и сред собствениците му няма ни Цветомир, ни Боян. Ама, какво пък толкова, измислят си хората биография.

Друга смешка, която Малката Цека обича да разказва пред медиите, е твърдението му, че бил пуснал първия си тираж на 6 октомври 1990 година (негово интервю пред сайта BETinBULGARIA.COM), като често обаче тази дата варира, като например вчера, когато в свое интервю пред онлайн медия Цветомир заяви същото, само дето този път датата бе 10 октомври 1990 година. Дребен детайл, ще каже някой, дребен точно толкова, колкото и въпросът как, аджеба, пионерът Цветомир успя едва 17-годишен да заложи основите на спортните залагания у нас, ако разбирате шегата, разбира се.

Дългата ръка на Държавна сигурност управлява Efbet (документи)

Естествено, Цветомир е амбициозно дете, на амбициозен родител. Затова именно служителят на 6-то управление Стефан Найденов е по-любопитната персона в случай, че искаме да разберем как комунистическите служби помогнаха на един дребен „барбутаджия“ да стане собственик на една от най-големите хазартни компании у нас – Efbet.

Документите в Комисията по досиета на бившата ДС, както и живи свидетели разказват, че Найденов с радост приел възможността да стане доносник на политическата полиция при Живков, основно защото разчитал на нейната бъдеща протекция, докато той спокойно си върти игрите с небалансирани зарове на барбут и с белязани карти на покер.

Стефан Найденов – Цеката е роден в село Катунец, Ловешки окръг, и до днес е само със средно образование.

За първи път той влиза в полезрението на МВР като лице, което няма постоянна работа и е засичан да се занимава с валутни престъпления и незаконна търговия. По това време МВР научава и за друг страст на Цеката, а тя е да обира с небалансирани зарове за барбут и с белязани карти за покер чужденци и българи.

Така се стигнало до момента, в който оперативният работник Кр. Кръстев предложил вербовъчна беседа на основата на зависимост, тъй като данните, с които МВР вече разполагало за Цеката, били достатъчни, за да се организира наказателно дело.

Любопитно е, че в своето предложение за вербовка Кръстев описва Стефан Найденов като алчен, с добра памет, умее да води провокативни беседи и има среда от лица, представляващи оперативен интерес по линия на ДС.

Кръствев допълва, че Найденов е безскрупулен, отмъстителен и изключително недоверчив.

Вербовачната беседа е проведена успешно на 23.08.1980 година и на агента е даден псевдоним Николов. Уточнени са начините за връзка и явочните квартири, в които да се провеждат срещите.

На Цеката са дадени задачи от оперативен работник да информира за лица от обкръжението си по списък, изготвен от кандидат-агента, като основен въпрос е лоялни ли са аверите на Цеката към мероприятията на народната власт и какво е отношението им към БКП и първия държавен ръководител.

През следващите години агент Николов проявява особено старание по изпълнение на дадените му задачи и е давал информация по исканата линия, дори и за свои семейни близки.

За активната си агентурна дейност Стефан Найденов е бил награждаван многократно с парични средства.

ОЧАКВАЙТЕ УТРЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ – Как Стефан Найденов и синовете му Боян и Цветомир „създадоха“ спортните залагания и Ефбет и имат ли те нещо общо с криминална дейност от най-тежък вид през последните 15 години?

източник: wowmedia.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 06 Ноември 2019 08:00
  Само един свидетел срещу Божков за престъпното сдружение

  Цялото престъпно сдружение около обвиняемия Васил Божков, за което твърди прокуратурата, се крепи само на показанията на бившия му съдружник Цветомир Найденов.

  Това записа Апелативният спецсъд в определението, с което потвърди, че обвинената по делото секретарка на Божков - Йоана Чолакова, излиза от ареста срещу 30 хил. лв. гаранция, съобщи БНР. Определението на апелативния съд е окончателно.

  Чолакова е обвиняема по "първата" организирана престъпна група на Васил Божков - за пране на пари, невнесени такси, принуда на държавни служители и т.н. Затова и днес прокуратурата претендираше, че тежестта на обвинението е достатъчен аргумент тя да бъде в ареста, за да не влияе на свидетели и да не извърши нови престъпления. За нея Цветомир Найденов свидетелства, че била в "изключително близки, доверителни отношения" с шефа си, "организирала и ръководела част от неговите срещи" и дори имала достъп до всички помещения в "Нове АД холдинг", разказва "Клуб Z".

  Адвокатът й Владимир Манолов контрира, че всички твърдения на Найденов са в смисъл "чул съм", "известно ми е, че" - без никой да го пита откъде му е известно, откъде е чул нещата, които твърди.

  "Неговите твърдения са непроверени - никой не смее да му зададе контролни въпроси. Подобни са и разпитите на Бойко Борисов, Менда Стоянова и Владислав Горанов", каза адвокатът.

  "Това не са разпити, а монолози, в които те защитават себе си, не изтъкват факти. А прокуратурата не задава уточняващи въпроси, защото се страхува да не се срути конструкцията на обвинението", допълни той.

  Апелативният съд прие, че протестът на държавното обвинение срещу пускането на Чолакова под гаранция е напълно неоснователен и че за последните 4 месеца и половина с нищо не е надградено първоначалното обосновано предположение, че жената е член на организирана престъпна група на Божков.

 • Сряда, 06 Ноември 2019 08:00
  bTV дава на съд Цветомир Найденов и Блиц

  Би Ти Ви Медиа Груп" (bTV Media Group) завежда дело срещу бившия партньор на обвиняемия бизнесмен Васил Божков (почти 30 години) в "Еврофутбол" Цветомир Найденов и сайта "Блиц", съобщиха от компанията. От там коментираха пред "Дневник", че това е първият от поредица искове, които ще завеждат заради "атаки срещу телевизията".

 • Сряда, 06 Ноември 2019 08:00
  Димитър Луджев: ГЕРБ създаде цяла мафиотска схема

  ”Извършвa ce пoрeднaтa caмoрaзпрaвa мeжду вътрeшнитe влacтoви и бoгaти групирoвки. Нoвaтa вълнa нa пoзaбoгaтeли oкoлo ГEРБ ce oпитвa дa изтлacкa и дa ce cпрaви c първaтa вълнa нa бългaрcкия бизнec и изпoлзвa трaдициoннитe cрeдcтвa, кoитo винaги ca изпoлзвaни - прoкурaтурa, aдминиcтрaция и т.н.”.

Оставете коментар